23 януари 2016

Историята на Каспар Хаузер

За странния случай на Каспар Хаузер е писано в тази сборна статия:


Сега обаче е време да му обърна по-специално внимание.

На 26 май 1828 в немския град Нюрнберг се появява странен непознат младеж на видима възраст около 16 години. Той не можел да каже кой е, всъщност почти не можел да говори (или много изкусно се преструвал), но носел две писма със себе си. Едното било адресирано до капитана на кавалеристите в града. Човекът, който го бил написал, не се представял, но твърдял, че момчето му е предадено за отглеждане още като бебе на дата 7 октомври 1812. В писмото се казвало още, че момчето иска да стане кавалерист какъвто е бил баща му.

Във второто писмо се твърдяло, че е написано лично от майката на момчето и е дадено на човека написал другото писмо, в деня в който детето му е предадено под попечителство. В него още пишело, че младежът е роден на 30 април 1812 и името му е Каспар Хаузер. Баща му, кавалерист, бил мъртъв.

По-късният анализ на двете писма показва, че са писани от един и същи човек. Има съмнения, че това може да е самият Каспар Хаузер.

Портрет на Каспар Хаузер:


Каспар е поверен на пазача на затвора Андреас Хилтел, който се грижи за него в продължение на два месеца. Момчето е било способно да произнася молитви, да чете малко и да разпознава парите, но речника му е бил твърде беден. Каспар е бил завладян от желанието да стане кавалерист. Първоначално е отказвал всякаква храна освен хляб и вода.


Каспар схващал много добре какво го учат и скоро можел да разкаже повече за себе си. Твърдял, че бил прекарал целия си живот до тогава в затворено тъмно помещение два на един метра и високо едва метър и половина. Спял на легло от слама и имал три играчки издялани от дърво - два коня и едно куче.

Още по онова време тръгнала мълвата, че Каспар е с аристократичен произход, вероятно е принца на Баден, който официално е роден на 29 септември 1812 и умира като бебе на 16 октомври 1812.

Почти веднага се появила и контра-теория. Според нея Каспар Хаузер е бил обикновено селянче от някой селски дом, където на никой не му е липсвал. Той бил позьор, нарочно измислил цялата своя история, за да привлича вниманието. Ако е така, то той безспорно успявал в начинанието си, защото наистина бил знаменитост. Английския лорд Станхоуп го взел под своето крило, той бил убеден, че момчето е от кралски произход. От 1831 до 1833 Каспар бил развеждан из редица второстепенни кралски дворове из Европа, където винаги предизвиквал интерес.

Между 1829 и 1833 на няколко пъти някой се опитвал да убие Каспар. Накрая на 14 декември 1833 младежът дотичал до дома на лорд Станхоуп с рана от кама в ляво от гърдите. Починал три дни по-късно, на 17 декември. 


По време на полицейското разследване, близо до мястото на предполагаемото нападение над Каспар била намерена бележка със странен текст:

"Хаузер ще може
да каже много точно как
аз изглеждам и от къде съм.
За да спестя на Хаузер това усилие,
Аз искам да ти кажа от къде
аз идвам _ _.
Аз идвам от _ _
Баварската граница _ _
На река _ _
Аз дори ще ти кажа името: M. L. Ö"Някои смятат, че бележката е писана от самия Каспар, а нападението е инсценировка. Искал да поддържа жив интереса към себе си, но по невнимание се ръгнал с камата по-дълбоко отколкото трябвало и в крайна сметка умрял.

В днешно време са правени два научни опита да се провери теорията за това дали Каспар е бил принца на Баден. През 1996 са изследвани клетки кръв от дрехи, които твърде вероятно са принадлежали на Каспар. Резултатите са сравнени с проби взети от живи наследници от аристократичната фамилия. Оказало се, че не са роднини.

През 2002 е направен по-прецизен ДНК-тест, който показва, че между Каспар и наследниците има разлики, но те не са достатъчни, че да се отхвърли категорично вероятността да са роднини.

Източник: част 1, част 2 и част 3

1 коментар:

  1. Едва ли на това момче е хрумнала тази грандиозна идея да се облагодетелства от възможността да е принца на Баден.Ако приемем, че е селянче, което играе театър, то е било много грамотно, хитро и комбинативно селянче.Въпросът е кой го е подготвял и учил в онези години? Ако е играл роля, то някой доста по-обигран от него е измислил всичко това и го е изпратил да прави театър, за да се облагодетелства и самия режисьор. Вероятно има частица истина в това, което разказва момчето. Но са минали много години и никой не знае кое как е било. Може момчето да е било извънбрачен син на някой дворцов служител и да е понаучило оттук оттам нещо, докато е седяло скрито от чуждите погледи и клюки. Странна история. Но фактът, че е загубило живота си, прободено от хладно оръжие, говори, че някой го е убил, защото е пречело на нечии интереси. Едва ли, ако е играло постановка и е било умно, би се самонаранило точно в областта на сърцето.

    ОтговорИзтриване