16 януари 2016

От архивите: речни чудовища

Това са няколко истории взети от стари американски вестници.

"Скорошни съобщения бяха публикувани за чудовище с огромни размери, което е било видяно няколко пъти в река Грийн. Породи се голямо вълнение за това речно чудовище. То наскоро погълнало половин кон близо до Райтсбърг.

Чудовището е било видяно да прекосява реката край Ръмси в понеделник вечер. Размерът му се оценява от големината на кон до големината на къща. Някои обявяват, че е дълго 60 метра.

Кореспондентът не уточнява в какво състояние е бил коня, когато е бил погълнат от чудовището. Жителите на Ръмси се обединяват около теорията, че чудовището е морж избягал от някой цирк."

"The Paducah Evening Sun", 1 октомври 1904

Малко повече информация от мен:

Кентъки е вътрешен щат, така че е малко трудно каквото и да е било съществото, да е дошло само от морето. Иначе един морж действително може да изкара акъла на селяците и да го "видят" с големина на цяла къща. Ето една примерна снимка от Уикипедия:****************************************

"Господата Кини и Кейс съобщават за странно водно създание в река Уолнът (Канзас), което са видели в сряда докато били за риба близо до устието на Блек Крийг. Кини има рана, за която той казва, че се е получила, когато речното чудовище се опитало да влезе в лодката им.

Двамата видели чудовището след като то подскочило след една риба, която Кейс тъкмо вадел с въдицата си. Първоначално помислили, че това е голяма змиорка, но разбрали, че е нещо по-ужасно. Нещото се приближило до лодката им. Имало дълъг рог на муцуната си и било дълго около 1.80. Като цяло приличало на сом, с изключение на острия рог на главата. С рога именно порязало мистър Кини.

Странното създание успяло да се покатери на лодката. То промушило една риба лежаща на дъното, след което се върнало във водата. Създанието плеснало с опашката си и предизвикало "проливен дъжд" от водни капки, които временно заслепили двамата рибари."

"Norwich Bulletin", 27 август 1909

****************************************

"Мистър Гили от Порт Иглис съобщава, че миналата събота докато се прибирал в компанията на господата Браун, Суини и О'уриан, те видели огромна риба в Милер Криг, приток на река Кристъл (Флорида).

Те се приближили и според мистър Гили, това било косатка с дължина 13-15 метра. Мистър Гили уточнява, че не е пил нищо по-силно от кафе от сутринта, така че не е бил пиян. Други също са виждали съществото през последните дни. Обмисля се експедиция, която да го залови с харпуни."

"The Pensacola Journal", 9 август 1914

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
"Поточето", което убива всеки
Войни и странни същества: U-28 и крокодилът
Войни и странни същества: змията от Конго

Няма коментари:

Публикуване на коментар