14 януари 2016

Блатото Манчак в Луизиана

Всяко блато е опасно само по себе си. Манчак обаче има допълнителни "бонуси" като алигатори, змии, рояци от досадни насекоми и паранормални феномени. То се намира в американския щат Луизиана, недалеч от град Ню Орлеанс, вуду столицата на Америка. Именно с вудуто е свързана първата история.

Снимка на Манчак:


В края на 19 и началото на 20 век, в колиба край блатото живеела вуду жрицата Джули Уйат. Тя била зла жена и хората се страхували от нея. Тя хвърляла проклятия върху тези, които според нея са и направили лошо. Въпреки това мнозина я търсили, защото се вярвало, че може да предсказва бъдещето.

Колибата на Джули Уайт:


Едно от най-страшните ѝ предсказания, което тя често повтаряла било, че когато умре, ще вземе и другите хора с нея. Джули Уайт починала през 1915. В деня на погребението ѝ се разразил мощен ураган, който предизвикал приливна вълна, която помела три села. Според легендата Уайт и загиналите при бедствието били набързо погребани в общ гроб в самото блато Манчак. Твърди се, че дори и до днес тела продължават да изплуват от мътните води. А също, че духовете на загиналите и на самата Уайт обикалят мястото. Мнозина са чували протяжни писъци наоколо.

Манчак е дом и на легендарното създание Ругару (Rougarou). То до някъде може да се приеме за местното подобие на върколака, поне в някои версии на легендата. Има обаче някои много сериозни различия с класическия върколак. Освен това е Ругару е по-скоро демонично създание, а не криптид. В някои версии на легендата прилича на човек-вълк, а в други е просто голямо бяло куче.


Ругару може да се появява и да изчезва когато си пожелае. Освен това може да сменя формата си - от изчадие подобно на върколака да става върко-прасе (прасолак), върко-крава и дори върко-жерав. Най-лошото е, че това създание може да превръща хората в ругару.

Най-популярната версия за ругару е, че това е човек застигнат от проклятие или съгрешил във вярата си в бог. Майките дори са плашели децата си, че ако не са послушни ще станат ругару.

Има различни варианти как някой, който се е превърнал в ругару, може да се избави от проклятието. Може да го предаде на някой друг човек - като го нападне и пролее кръв. Или като се взре в очите му. Именно заради тази легенда някога хората от Луизиана са гледали със съмнение всякакви странници навъртащи се наоколо - да не би да са ругару. Легендата разказва, че проклятието може да бъде премахнато и чрез вуду ритуал.

Най-интересният вариант за избавяне от проклятие е, чрез мълчание. Ругару трябва да се срещне с някой човек и човекът трябва да не казва на никого за срещата си в продължение на една година и един ден. Ако това бъде изпълнено ругаруто ще стане отново нормален мъж или жена. Ако обаче човекът, който е видял създанието, се разприказва, и той самият ще стане такова изчадие.

Една фолклорна легенда разказва за млада жена, която чакала мъжа си да се върна от работа на границата на блатото, било пълнолуние. Внезапно се появило вълчеподобно създание, което се взряло в очите ѝ, след което изчезнало. Жената знаела, че ще бъде застигната от проклятието и затова всеки път когато било пълнолуние, тя се заключвала в една барака. Това не било забелязвано от нейния мъж, който често бачкал до късно през нощта. Така в продължение на една година и един ден жената запазила мълчание за срещата си с ругару. В последният ден обаче мъжът и я попитал дали някога го е чакала да се върне от работа край блатото късно през нощта при пълнолуние. Жената излъгала. На следващият ден когато била изтекла вече една година и един ден, мъжът казал на жената, че той е бил онова създание ругару. Той бил проклет и затова толкова често отсъствал през нощта, а не защото безспирно работел. Благодарение на това, че жената излъгала, проклятието било разрушено и двамата заживели щастливо.

Друга легенда разказва за момче, което било нападнато край пътя от голямо бяло куче. Момчето извадило нож, за да се защити. Успяло да пореже агресивното куче. В този момент животното се превърнало в човек. Той казал на детето, че дяволът го е затворил в тази форма и, че не бива да казва на никого за срещата им, иначе и то ще се превърне в ругару. След това странникът изчезнал. Момчето се прибрало и естествено нарушило клетвата. То разказало на всичките си приятели как прогонило с нож едно ругару. Тогава обаче всяка нощ момчето започнало да изчезва от стаята си и да се появява на сутринта. Не помнело къде е било през това време. Било изцапано с кръв, която не била неговата. След известно време, една сутрин момчето било намерено мъртво на една улица. Властите заключили, че се е самоубило, но приятелите му знаели, че е умряло, защото се е било превърнало в ругару и било застигнато от проклятието.

Интересното е, че дори и днес има хора, които твърдят, че са виждали върколако-подобно създание край блатото. То дори преследвало автомобилите им. Някои паранормални изследователи предполагат, че вижданото днес създание може да има нещо общо с Бигфут, а не толкова с човека-вълк.

Освен с легендата за Ругару и духовете на Джули Уайт и загиналите при урагана, блатото Манчак се свързва и с други мистерии.

- Понякога се виждат странни светлини над блатото. Според някои това са душите на умрелите, според други - НЛО, а трети смятат, че това е просто блатен газ.

- Твърди се, че в Манчак живее огромен алигатор, по-голям и от най-големия улавян някога.

- В и край блатото има много изоставени колиби, понякога от някои от тях се вижда светлина.

Днес различни фирми организират призрачни екскурзии до блатото. Понякога ако са късметлии туристите чуват странни зловещи писъци или пък виждат мистериозни сенки сред дърветата.

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Войни и странни същества: Хрътката от Монс
Войни и странни същества: чудовището Морбах
Войни и странни същества: змеят от Бросно

Няма коментари:

Публикуване на коментар