13 януари 2016

Връзката между келтите и египтяните

Днес наследниците на келтите могат да бъдат открити само в Ирландия, части от Шотландия и областите Галиция в Испания и Бретан във Фрнация. Някога обаче тези племена са населявали голяма част от Европа. Често войни-келти са ставали наемници в различни армии и са оставяли своя отпечатък в далечни места като Юдея и Африка.

Някъде около 4 век преди н.е. келтите се появяват по Средиземноморието. През 390 г. пр.н.е. разграбват малък град край река Тибър в Етрурия (в днешна Италия). Войните-келти са били известни с качеството на оръжията си и тяхната смелост. Надавали са диви бойни крясъци преди битка. Много от тях са били пешаци, но тези от знатно потекло са яздели коне в боя. Имали са дълги коси, предпочитаните оръжия са били дългите мечове и украсените щитове.


През 4 и 3 век пр, н.е. келтите стават предпочитани наемници в региона - от Спарта до Сиракуза. Важна част са от армията на Картаген. Сражават се и в двете пунически войни. Келтски войни има в армията на Ханибал, когато преминава през Алпите. Именно през трети век пр. н.е. се предполага, че за първи път келти стават наемници и в древен Египет, това е по времето на династията на Птолемеите. По времето на Птолемей II Филаделф около 4000 келти стават наемници в неговата армия. Те му помагат да победи своя полу-брат Птолемей Керавън в битката за престола.


След като Птолемей Керавън е отстранен, келтите решават, че могат да премахнат и Птолемей II и те да станат владетели на Египет. Бунтът на наемниците обаче е потушен, а оцелелите са заточени на остров на Нил, където да умрат от глад.

Птолемей II обаче не се отказва да ползва келти като наемници. През 250 г. пр. н.е. той наема нова група войни. Те потушават местните бунтове възникващи при прокарването на пътища. Птолемей III Евригет става фараон на Египет през 247 г. пр.н.е. Той също използва келти за наемници. Те участват в множество успешни кампании в Юдея, Сирия, Месопотамия, та чак до западна Персия. Следващите владетели от тази династия продължават да наемат келти, това прави и последната от рода - Клеопатра. Някои келтски войни са си намирали местна жена за съпруга и са оставали да живеят в Египет. Техните деца са били наричани "epigovoi".


И макар официално да се смята, че връзките между египтяните и келтите започват през 3 век пр. н.е., има автори като Лорейн Еванс, които смятат, че те са много по-стари. През 1937 г. в Йоркшир, Англия са изкопани останки от древен кораб. Първоначално археолозите са решили, че това е плавателен съд на викингите, но въглеродното датиране е определило, че корабът е създаден между 1400 и 1350 г. пр.н.е.


Лорейн Еванс вярва, че това е египетска лодка. Освен това тя е намерила една хроника от 15 век, която преразказва стара легенда. В историята се говори за Скота, египетска принцеса, която избягала от Египет заедно със съпруга си. Двамата първоначално се установили в Шотландия, а след това се преместили в Ирландия. Според средновековната хроника, бащата на Скота се казвал Ехнатон. Това е другото име на Аменхотеп IV, низвергнатия фараон. Така че, има логика дъщеря му да бяга от Египет.

Има още един случай, който говори, че келти и египтяни са имали контакти доста преди 3 век пр.н.е. През 1955 в една погребална могила в Ирландия е открит скелет от Бронзовата епоха. Този "принц" носел огърлица от минерали произхождащи от Египет. Датиран е на 1350 г. пр. н.е. тоест младежът е живял по времето на Тутанкамон. Всъщност при откриването на мумията на Тутанкамон той е носил подобни украшения като "принцът" от Ирландия. Това едва ли е случайност.

В Египет пък археолозите са откривали келтски фигурки от ранните периоди на този етнос. За жалост поради липса на средства и поради размирната обстановка в страната днес, по-нататъшните проучвания са затруднени.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар