11 януари 2016

Стан Патитул и дяволът

Това е една история разказана от румънския писател Йон Креанге (1839 – 1889).

Живял някога един богат и трудолюбив селянин, името му било Стан Патитул. Бил на 30, а все още не се бил оженил. Искал да намери своята половинка, но все не се получавало. Има една стара румънска поговорка, която казва, че на 20 можеш сам да си намериш за кого да се ожениш, на 25 други ще могат да ти намерят подходящ човек, на 30 само възрастна стара жена може да ти намери някой, а над 30 вече само дяволът може да те сгоди. Нещо такова било на път да се случи и със Стан.

Една нощ, мъжът се събудил, подготвил си храна и тръгнал към гората да събере дърва за огрев. По изгрев слънце стигнал гората, събрал дървата и седнал да закуси. Останала му малко храна. Не искал да я връща обратно, затова я оставил в гората като казал, че който я намери и изяде, да благодари на Бога за нея.

Междувременно Скараоши (главният дявол в румънския фолклор, Сатаната) заповядал на другите дяволи да отидат в човешкия свят и да правят бели.

Един от дяволите се озовал в гората където Стан бил оставил храна. Цял ден не бил успял да направи нито една пакост, а и вече бил много гладен. Затова изял храната без разбира се да благодари на Бога, както бил заръчал Стан. Когато се прибрал в Ада, Скараоши бил много ядосан на този дявол - не бил направил злини, а пристъпил човешка клетва. Затова дяволът трябвало да служи три години на селянина изрекъл клетвата, но след това щял да може да вземе каквото си поиска от дома му.

Дяволът се преобразил на момче и почукал на вратата на Стан. Казал му, че иска да му е ратай за три години, единствено ще пожелае като отплата на края на третата година да си вземе нещо от дома му. Стан се съгласил. Дяволът помогнал на човека още повече да се замогне.


Било краят на втората година и веднъж Стан и дяволът отишли на селски панаир. Там Стан срещнал една жена която харесал. Дяволът обаче можел да усети що за стока е тази жена и предупредил човека, че тя има "дяволско ребро". Стан пренебрегнал предупреждението и се оженил за нея. Скоро им се родило дете.

Един ден новото семейство било поканено на сватба. Дяволът посъветвал Стан да прати напред жена си, за да я изпита. Жената тръгнала с детето. Дяволът бил подкупил една зла бабичка да покани жената в чужда къща, където я очаквал обожател. Това всъщност бил Стан под прикритие. Жена му без много да му мисли, се съгласила да последва бабичката и да види този "мистериозен мъж". В къщата тя не разпознала Стан под дегизировката му, но доста пила и се веселила. Стан бил разочарован от лекото поведение на жена си. Напил съпругата си и бабичката и когато заспали, взел детето и си заминал.

Скоро двете жени се събудили. Видели, че детето го няма и много се уплашили. Как младата жена щяла да каже на Стан, че е оставила детето без надзор и то е изчезнало? Старата бабичка измислила пъклен план. Тя вързала една котка на мястото където трябвало да е бебето и двете запалили къщата. Щели да кажат, че детето е загинало при нещастен инцидент. Сякаш това да умре е по-добре, от това да изчезне....

Двете пристигнали в къщата на Стан. Жената почнала да обяснява какво се е случило, но Стан я прекъснал, той знаел истината, а детето било живо и здраво при него. Човекът бил готов да изгони лекомислената си съпруга, но тогава се появил дяволът. Той бързо премахнал "дяволското ребро" и казал на Стан, че вече съпругата му ще е добра и ще живеят дълго и щастливо заедно. Това бил последният ден от дяволската служба при Стан. Дяволът разкрил истинската си същност и казал защо му е служел - заради храната в гората и престъпената клетва.

Междувременно дъртата зла бабичка се била скрила в един чувал. Дяволът имал право да вземе нещо от дома на Стан на тръгване. Взел именно чувала със старицата. В Ада този дявол бил възнаграден за това, че е довел още една грешна душа.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Снежанка
Митичният Ил Сепарацио

Няма коментари:

Публикуване на коментар