10 януари 2016

Историята на Джеронимо

Джеронимо е индианец от племето на апахите роден през 1829 година. Оригиналното му име било друго и значено "този, който се прозява". Днес рожденото му място е част от американския щат Ню Мексико, но по онова време е било в Мексико. Един ден индианецът заминал на дълъг път. Когато се върнал, разбрал, че майка му, жена му и три деца са били убити от мексиканската армия. Това изпълнило Джеронимо с гняв.


Използвайки партизански тактики, индианецът нанасял тежки загуби на мексиканците. Скоро той се превърнал в истинско страшилище за тях. Легендата разказва, че щом го видели, войниците започвали да се молят на свети Джером (Йероним Блажени на български) и от там тръгнало новото му име - Джеронимо.

Снимка на Джеронимо с негови бойци и роднини от 1886:


Междувременно Мексико отстъпило голяма част от северните си територии на по-силния си съсед. Промяната не значела нищо за Джеронимо. Новите не се отнасяли по-различно към апахите от старите. Правителството на САЩ дори ограничило племето в един резерват през 1876. Джеронимо не се подчинил и в крайна сметка бил арестуван.

Джеронимо като затворник:


През 1881 Джеронимо избягал. През следващите 5 години, той ще води последната в историята индианска война срещу американците. През 1886 властите обещали, че ще позволят на индианците да се завърнат при техните семейства, ако те се предадат и предадат оръжията си. Джеронимо и бойците се съгласили. Правителството на САЩ естествено не спазило обещанието си и всички били пратени в различни затвори.

Джеронимо през 1905:


До последно американците държали великия индианец в затвора и никога не му позволили да се завърне при своите хора. Джеронимо починал през 1909 година от плевмония. Дори и тялото му не било погребано в родните земи, а край затвора Форт Сил.

След смъртта му се появила една конспиративна легенда според която черепът и бедрената кост на Джеронимо били откраднати от тайното общество "Череп и кости". Това е една организация на привилегированите студенти от университета в Йейл в която се смята, че са членували много от висшите ръководители на САЩ.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Едгар Алан По и "Анабел Ли"

1 коментар:

  1. http://xenos-bushcraft.com/blog/2011/08/the-story-of-ishi/
    Историята на Иши – последният див индианец

    ОтговорИзтриване