06 декември 2015

Войни и странни същества: U-28 и крокодилът

Било Първата световна война и британският параход "Iberian" се движел покрай брега на Ирландия когато бил засечен от немската подводница U-28. Корабът се опитал да се измъкне, но две директни попадения го накарали да се обърне на една страна.

Този епизод от войната отдавна е щял да бъде забравен, ако не бил капитанът на подводницата Барон фон Форстнер. През 1933 той писал до немски вестник със своя невероятна история. Форстнер стоял на кулата на подводницата и наблюдавал как английският параход потъва. След около 25 секунди корабът се скрил изцяло под водата, но тогава се получила нова мощна експлозия, вероятно корабното котелно отделение било избухнало. Взривът изхвърлил във въздуха някакво мистериозно морско същество. По думите на капитана, то било около 20 метра дълго и приличало на крокодил. Фон Форстнер можел да го наблюдава в продължение на 10-15 секунди преди да падне обратно във водата на 100-150 метра от него.

Белгийският зоолог Бернард Ховелманс ще проучи след години случката. Според учения, това е достоверен случай и най-вероятно съществото е било оцелял индивид от вида Thalattosuchia, гигантски морски крокодили живели по времето на динозаврите. Между другото Ховелманс е известен с това, че пръв е въвел в употреба термина "криптозоология".

Други обаче ще подложат на съмнение историята. Според тях, тя е измислица на Барон фон Форстнер. Самата подводница U-28 е потопена малко по-късно по време на войната. Единственият друг оцелял от нея, освен капитана, е готвача. Той обаче никога не е казвал да е виждал въпросното създание. Но едва ли един готвач има работа на кулата на подводницата в момента на бойна операция. От британския параход "Iberian" оцеляват 61 човека, но от тях също никой никога не казва да е видял крокодила. Но трябва да имаме в предвид, че в онзи момент те са се борили за оцеляването си и едва ли им е било до това да се оглеждат наоколо за странни същества.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Митични духове, демони и същества: Нанг Тани (Тайланд)
Митични духове, демони и същества: Косматите ръце (Англия)
Немската подводница шокирала английски град

Няма коментари:

Публикуване на коментар