23 декември 2015

Изоставени кораби - част III

Яхтсменът искащ да изиграе всички (1968)

През 1968 лондонският "Сънди Таймс" обявил, че ще спонсорира състезание за яхтсмени, които да обиколят света без да спират никъде. До тогава това не било правено. Предизвикателството и наградите привлекли много от най-добрите мореплаватели от онова време, както и много мечтатели, аматьори и авантюристи. Доналд Кроухърст бил един от вторите.

Той успял да си намери спонсори, но като не постигнел определени резултати или отпаднел твърде рано, щяло да се наложи да продаде всичко, което има и да им върне парите. Въпреки тази опасност, той потеглил с големи очаквания за победа. Скоро обаче осъзнал, че лодката му е лоша и няма да се справи с предизвикателството. Имало две възможности пред него - да се върне и да натовари семейството си с големи дългове или да се опита да продължи, което би значело почти сигурна смърт за него при първата по-сериозна буря. Тогава обаче му дошла друга идея - да мами. Мислел да престои в морето и да изчака другите лодки връщащи се от обиколката на света. Смятал да се долепи отново до тях и да заеме трета или четвърта позиция. Това класиране нямало да му осигури награда, но и нямало да има причина да връща пари на спонсорите - щял да се е представил "достойно" в състезанието.

Кроухърст прекарал няколко месеца сам в морето, а изглежда психически ставал все по-нестабилен. Тогава чул по радиото, че в надпреварата били останали само две яхти и втората междувременно била потънала. Нямало начин плана му да се осъществи, щели да го разкрият. Направил последен радио-контакт с външния свят и скоро напълно замлъкнал. На 10 юли 1969 преминаващ кораб намерил лодката му. Доналд Кроухърст не бил на борда, предполага се, че се е самоубил.


Мария Селесте (1872)

Това е една от най-известните морски загадки на която са посветени много книги, филми и проучвания.

На 5 ноември 1872 корабът "Мария Селесте" (Mary Celeste) напуска Ню Йорк. Натоварен е с алкохол за Геноа. На борда пътуват капитан Бенджамин Бригс, съпругата му и двегодишната им дъщеря. Останалия екипаж е от 7 човека. След точно един месец, на 5 декември, британски кораб намира "Мария Селесте" на 400 мили на изток от Азорските острови. На борда няма никой. В трюма има няколко педи вода, но корабът не е повреден, а на борда му има храна и вода за половин година. Спасителната лодка липсва.

Така и никога не се изяснява какво се е случило и защо хората са напуснали "Мария Селесте". Теориите варират от нападение на пирати, през бунт на екипажа до фантастични предположения за отвличане от извънземни или пропадане в друго измерение.Арт проект или самоубийство (1975)

На 9 юли 1975 33-годишният холандски артист Бас Ян Адер казва довиждане на съпругата си и потегля на самотно морско пътешествие от Кеип Код, САЩ през Антлантика.

Това пътуване е част от артистично изпълнение в три части наречено "В търсене на чудото". Преди тръгването хор и пиано изпълняват морски песни в Лос Анджелис. При пристигането на Адер във Фолмът, Англия друг хор е трябвало пак да изпълнява песни. Това не се случва. След три седмици всякакъв радио контакт с Бас Ян Адер е прекъснат. Последно е видян жив около Азорските острови. Лодката му е намерена частично потънала на 150 мили от Ирландия. Така и не се разбира какво е станало - самоубил ли се е, вълна ли го е помела или нещо друго.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар