21 декември 2015

Изоставени кораби - част II

Китайският кораб с един оцелял (2003)

"High Aim 6" е открит да дрейфува край западното австралийско крайбрежие през 2003. Въпреки щателното претърсване, не се откриват никакви следи от екипажа и от това, какво може да се е случило. Единствено са намерени няколко четки за зъби.

За последно, преди да се появи край Австралия, корабът е засечен на 3500 морски мили от там - на половината път между Папуа Нова Гвинея и Хавай. Малко по-късно собственикът му обявява "High Aim 6" за изчезнал, след като не успява дълго време да се свърже с капитана.

Интересното е, че през следващите седмици някой продължава да използва мобилния телефон на бордовия инженер намирал се на кораба. Той прави обаждания от Индонезия. Полицията в тази страна проследява телефона и намира човека - той не е самият инженер, а друг човек от екипажа. Морякът дава доста объркани показания какво се е случило. Изглежда екипажът се е разбунтувал и са убили капитана и бордовия инженер. Какви са били мотивите им, не може да обясни, нито къде са другите моряци.


Корабът с плъховете-канибали (2013)

През 2013 "Любов Орлова" се носи неуправляем из Атлантическия океан. Този кораб плава безцелно повече от година и единствените на борда му са много плъхове-канибали, които се изяждат един-друг за да оцелеят. Според изчисленията на морските експерти, този съд е на път да "акостира" във Великобритания. Вестниците дори раздухват сензацията - че кръвожадни плъхове ще плъзнат из Албиона.

Но как се стига до тук? През 2010 собственикът на кораба обява фалит. "Любов Орлова" престоява закотвена в пристанище в Нюфаундленд в продължение на 2 години. Най-вероятно тогава се пълни с гризачи. През 2013 корабът е продаден на Доминиканската република, където мислят да го нарежат за скрап. Докато го влачат на буксир натам, "Любов Орлова" се откъсва и започва своето едногодишно пътешествие.

За щастие, не пристига във Великобритания, просто изчезва. Предполага се, че е потънал, но...дали някой ден изневиделица няма да се появи отново някъде?


Изоставената шхуна край Северна Каролина (1921)

Сутринта на 31-ви януари 1921 голяма и красива петмачтова шхуна се появява край брега на Северна Каролина, САЩ. Това е "Carroll A. Deering" и на борда ѝ няма никой, всичките 11 души от екипажа липсват. Платната са вдигнати, а всичко показва, че преди да се изпарят безследно, хората са щели да си приготвят ядене. Липсват някои лични принадлежности, както и корабния дневник, навигационните уреди и спасителните лодки. Корабът не изглежда да е в толкова лошо състояние, че да се налага да го напуснат внезапно. Какво ги е накарало да го направят?

През април 1921 човек на име Христофор Колумб Грей, от същия щат, намира бутилка с писмо в нея. В него се казва, че шхуната е била нападната от пирати. Първоначално експертите по разчитането на почерци считат, че бележката е писана от член на екипажа. После обаче се установява, че самият Грей е писал писмото и явно историята му за бутилката е измислица.

ФБР разследва случая и проверява редица теории - от появата на ураган до намесата на контрабандисти на ром, но така и не се установява какво наистина се е случило.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар