19 декември 2015

Изоставени кораби - част I


Корабчетата с разложени тела край Япония (2015)

Тази година поне 12 дървени лодки са открити да дрейфуват край бреговете на Япония, а в тях общо е имало 22 разложени тела. Първият от тези плавателни съдове е открит през Октомври, изглежда ще продължават мистериозно да се появяват и за в бъдеще.

Предполага се, че идват от Северна Корея, защото на корпуса на едно от корабчетата е имало изписани корейски букви. Надписът гласял "Корейска народна армия". Затова се мисли, че намерените тела са на корейци опитали се да избягат от държавата-затвор. Изглежда досега никой не е стигнал жив японския бряг, за да потвърди това. Корейците обаче не научават новините от външния свят и не знаят, че пътуването е смъртоносно. Затова продължават да пристигат лодки.

Друга теория е, че това са рибарски лодки отнесени от течението и неуспели да се върнат в Северна Корея.


Тримата австралийски яхтсмени (2007)

Било април 2007 и яхтата "Kaz II" се движела неуправляема покрай северозападното крайбрежие на Австралия, когато била забелязана от въздуха. Когато спасителите се качили на борда ѝ, там нямало никого. Нямало и следа от тримата, които трябвало да са на нея - Дес Батен и братята Питър и Джон Тунстед.

Теориите за изчезването им варирали - едни предположили, че са ги нападнали пирати, а други че нарочно да фалшифицирали смъртта си, та близките им да вземат пари по застраховките. През 2008 един съдебен лекар излязъл с теория, която сега се приема за официална, макар, че е спекулация като всички останали.

Според него, понеже и тримата били доста неопитни мореплаватели, те са паднали във водата. Ето го и подробният сценарий - един от братята се опитва да освободи витлото от рибарска корда, но пада в морето, другият брат пада докато се опитва да му помогне, същото става и с Батен.


MV Joyita (1955)

Корабчето "MV Joyita" пътувало с 25 души на борда от Самоа за друг остров през далечната 1955. На 10 ноември този морски съд бил открит полупотопен и без следа от когото и да било на борда. Изглежда се било случило някакво нещастие и всички го напуснали. Странното е, че макар и килнат настрани, корабът имал такава конструкция, че почти нямало шанс да потъне. Хората просто е трябвало да останат на него и да изчакат спасителите.

Защо са го напуснали (вероятно със спасителните лодки), не е ясно. При претърсването не бил намерен корабния дневник, механичния хронометър, както и други навигационни уреди. Огнестрелното оръжие на капитана също липсвало, но докторската чанта била открита. Тя съдържала слушалки, скалпел и четири окървавени превръзки. Радиото било работещо, но можело да предава само на разстояние от две мили заради дефектно съединение.

Предполага се, че в корабът е започнала да влиза вода и хората са решили, че ще потъне и затова са го напуснали. Дали обаче е така, никой не знае със сигурност.


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Странната история на остров Флореана

1 коментар:

  1. За кораба "MV Joyita" - открит е полупотопен, но ако бяха останали 25 души на борда, можело е и да натежат и да го потопят :) Може би след като са се махнали и е спрял да потъва.

    ОтговорИзтриване