28 декември 2015

Римски меч намерен на остров Оук

На 17 декември 2014 в "Мистерика" публикувах този материал:


Точно една година по-късно, на 17 декември 2015, в многоуважавания от мен сайт "Ancient Origins", посветен на археологията и загадките, излезе интересна нова информация за този остров. Изследователи, работещи за телевизионната поредица "Curse of Oak Island" на Хистъри Ченъл, са открили древен римски ритуален меч край бреговете на Оук. Твърде възможно е там да е корабокруширал римски кораб, което ще рече, че Америка е открита от римляните повече от хиляда години преди Колумб.
Разбира се, има вероятност мечът да се е озовал в по-ново време край острова, примерно да е изпаднал от кораб или лодка на някой колекционер на антики. Изследователите напомнят, че това не е първото откритие свързващо римляните със Северна Америка.

Примерно на стените на пещера в Нова Скотия, Канада са изобразени фигури наподобяващи маршируващи римски войници. Поне 50 думи от местен индиански език наподобяват думи от латинския език. На остров Оук и в Халифакс расте едно растение (Berberis Vulgaris) което някога е използвано от римските мореплаватели за консервиране на храна и против скорбут. Твърди се, че през 1901 на остров Оук е намерена римска легионерска свирка, а на континенталния бряг близо до сотрова - монети. През 19-ти век в Нова Скотия е намерен римски щит (на снимката). На някои камъни на остров Оук има йероглифи, които според някои са от древен език от Близкия Изток.

Разбира се, според официалната наука тези доказателства не могат да се тълкуват еднозначно или са фалшификации.


Източник

4 коментара:

 1. Извинете, но защо тук пише ,,римския език,,? Римляните не са ли говорели латински?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. По-правилно естествено е да се каже латински. Но мисля, че разговорно се допуска и употребата на "римски език" като синоним.

   Изтриване
  2. Потърсих в гугъл. На български не съм сигурен дали може да се ползва като синоним. На английски има "The Romance languages"(Романски езици), което е синоним на Latin languages, но пак не е "римски език". Ако е за конкретният език, според мен само латински е правилното.

   Изтриване
  3. Ок, предавам се :D коригирах го на "латински език"

   Изтриване