22 декември 2015

Снежанка

Снежанка е героиня от руския фолклор. Днес се приема за помощница на Дядо Мраз, но това не винаги е било така. Нейният фолклорен образ се появява сравнително късно. Докато произходът на Дядо Мраз може да се проследи чак до древните славянски поверия за Мороз, то Снежанка се появява едва в началото на 19-ти век.

Изображения на Снежанка и Дядо Мраз от 1912, дело на художника Николай Рьорих:


Традиционно Снежанка е изобразявана със сини очи, алени устни, руси коси, снежнобяла кожа и синьо-бели дрехи. В днешно време може да се срещне в дрехи във всякакви цветове.


Макар и да е сравнително нова фолклорна героиня, пак има неясноти около произхода на Снежанка. Според някои версии тя е дъщеря на Дядо Мраз от връзката на стареца с Ледената Кралица. Според други, тя му е внучка (не е ясно кои са родителите ѝ). Най-популярната версия обаче е, че тя е направена от сняг.

Легендата е следната. Живели някога старец и старица, които нямали деца. Те били много трудолюбиви, но годините вече им тежали, а нямало кой да им помага. Една зима паднал сняг и старците си припомнили детските години като направили снежен човек. Сложили сини мъниста за очи и червена панделка за уста. Оформили го като девойка.


Когато завършили фигурата, старецът се пошегувал, че това е дъщеря им Снежанка. Съпругата му се усмихнала, но и сълзи напълнили очите ѝ. На близо бил Дядо Мраз, традиционен славянски образ - духът на зимата, мразовит магьосник. Той изпитал жалост към старото бездетно семейство и решил да им помогне. Вдигнал вълшебния си жезъл и вдъхнал живот на фигурата от сняг. Старците тъкмо били тръгнали да се прибират, защото падал мрак. Хвърлили един последен поглед към своето творение и с изненада на негово място видели чудно хубава девойка. Тя се доближила до старите хора и им казала - "ако искате аз ще съм вашата дъщеря и ще се грижа за вас като за собствени майка и баща". Старците радостно я завели в къщурката си, където тримата живели известно време. Наближил обаче краят на годината и празниците. Снежанка гледала през прозореца как хората отиват в града, за да се веселят. Искайки Снежанка да е щастлива, старците я окуражили и тя да отиде в града. Там тя срещнала един момък свирещ на флейта и веднага двамата се влюбили един в друг. Станали почти неразделни.


Един ден Снежанка се разхождала в гората, когато се появил Дядо Мраз и я предупредил за наближаващата пролет, както и за това новата и връзка да не става "твърде топла". А пролетта скоро дошла. Снежанка излязла от вкъщи, за да се срещне в покрайнините на гората със своя любим. Докато го чакала, тя чула звука на флейтата му. Радостната девойка пренебрегнала предупреждението на Дядо Мраз и излязла от гората на открито, за да го посрещне. Пред очите на момъка, тя се стопила и изчезнала. На момъкът не му оставало нищо, освен да занесе лошата новина на старците. Те се натъжили, но приели всичко с мъдрост, знаели, че такова щастие не може да продължи вечно.

Снежанка обаче не умряла. Дядо Мраз хванал в последния момент духа ѝ чрез ледения вятър и го отнесъл далече на север. Двамата живеят и до днес там, според ранни версии на легендата, в град Кострома, а според по-късни във Велики Устюг. Когато дойде зимата и студ се спусне и на юг, Дядо Мраз и Снежанка тръгват по земята и раздават подаръци на децата.

ИзточникОсвен тази Снежанка, има още една героиня позната под същото име. За нея съм писал тук:

"Снежанка и седемте джуджета" - по действителен случай?

1 коментар: