20 декември 2015

Войни и странни същества: дезинформиращите операции

Това е последната статия от настоящата поредица посветена на легендарните същества, чиито истории се преплитат с човешките конфликти. Започнах поредицата с разкази, които вероятно са измислица на отделни личности, продължих с криптиди и ще я завърша с нещо съвсем различно - нарочните операции използващи местни суеверия.

Това е сравнително нова военна тактика, използвана основно от около век. Дадени военни стратези проучват местни легенди и суеверия и след това ги използват за сплашване на противника.

Темата съм засягал и преди в този материал, който горещо препоръчвам да прочетете:


Сега ще разкажа един друг по-малко известен случай.

През 50-те години американците подпомагали своите съюзници във Филипините срещу комунистическите бунтовници. Отделен е въпроса до колко са имали право да се месят там, а и на много други места. Полковник Едуард Лансдейл си спомня в мемоарите си, как веднъж надхитрили една партизанска бригада.

Бунтовниците се били укрепили в една хълмиста дива местност и войската не можела да ги прогони от там. Лансдейл бил чувал за съществото Асуанг (aswang) от което местните хора много се страхували. То може да се опише като променящ формата си вампир.

Военните направили засада на малък партизански патрул на една пътека. Но вместо да атакуват, изчакали да минат почти всички и тихомълком нападнали само последния в редицата. След като безшумно го убили, пробили две дупки на врата му, всичката му кръв източили. След което оставили тялото обратно на пътеката. До сутринта всички партизани се били измели от района.

Източник

Питам се, дали и в мирно време военните продължават с "психо-операциите" си. Някои казват, че разните наблюдения на НЛО всъщност са нарочно създадени холограми...

Няма коментари:

Публикуване на коментар