14 декември 2015

Войни и странни същества: Кракен

Кракен е легендарно морско същество от фолклора на скандинавските народи. В последствие учените обясняват мита за него с изхвърлени на брега гигантски сепии. Някои обаче и до днес настояват, че Кракен е отделен вид много по-голям от която и да била известна сепия. Те базират теорията си на случаи като долния.

Било по времето на Втората Световна Война. Британски кораб се движел покрай Малдивите. Било вечер и моряк на име А. Г. Старки стоял на палубата на кораба. Внезапно забелязал нещо във водата и насочил фенера си натам.

"Докато се взирах, кръг от зелена светлина се появи в моето поле на видимост. Внезапно осъзнах, че тази зелена сфера е око. Повърхността на водата се наруши от странно вълнение. Постепенно осъзнах, че се взирам в огромна сепия."

До тук нищо чак толкова фантастично в разказа на моряка. Но А. Г. Старки продължава с това, че обходил цялата дължина на кораба и установил, че водното създание достига от единия до другия край. Това ще рече, че е било дълго 53 метра, повече от три пъти от най-дългата гигантска сепия намирана някога. Странно, но морякът не повикал никой друг от екипажа, за да видят и те създанието. Дали това значи, че си е измислил всичко? Или просто бил твърде удивен...

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар