10 декември 2015

Войни и странни същества: змеят от Бросно

На 400 километра на юг от Москва, се намира руското езеро Бросно. То не е много голямо, но е доста дълбоко - дълбочината му достига до 43 метра. Според местна легенда по време на средновековието, когато руските княжества били атакувани от кого ли не, група татарски конници били на път към град Новгород, който смятали да плячкосат. Те спрели за кратка почивка на брега на езерото. Тогава обаче от водните дълбини се надигнал страшен змей, който нападнал конете и хората. Татарите решили, че това е лоша поличба и не продължили към Новгород, вместо това се върнали обратно.

След няколко столетия при друга война, случката ще се повтори. Или поне така твърди легендата. По време на Втората световна война немски самолет летял над езерото. Тогава обаче змеят се надигнал от дълбините и го погълнал целия.

Днес Бросно е много популярно място за любителите на загадките. През 2002 руска НЛО-изследователска група го посещава и извършва сонарно сканиране. Засекли някаква желоподобна маса на дъното. И понеже това все пак е Русия, а руснаците не се задоволяват с нищо по-малко от една хубава експлозия, НЛО-изследователите веднага хвърлили малко експлозиви във водата. Взривът накарал странното желе да се издигне на повърхността, но нищо по-драматично не било открито.

Според скептиците за легендите за местния змей вероятно има логическо обяснение. Понякога от дъното се издигат големи мехури газ и е възможно да бъдат сбъркани за движещо се същество. Други казват, че просто плуващ лос е уплашил татарите, макар че едва ли тези свирепи войни биха се изплашили от някакво си нормално животно.

Източник

Стана ми интересно и потърсих още информация за езерото. Оказва се, че то се свързва и с други интересни неща. В западната му част има потънала църква. Странно, но в него живеят и два вида риби, които са соленоводни (източник).


ПОДОБНИ СТАТИИ:Руска история: Димитрий Углицки и тримата фалшиви димитриевциМитични духове, демони и същества: Ел Сомбрерон (Гватемала)Прокълнатата река Намои в Австралия

Няма коментари:

Публикуване на коментар