02 декември 2015

Войни и странни същества: Хрътката от Монс

Започвам нова поредица в блога посветена на съществата, които хората са виждали по време на различни войни. Много от историите сигурно имат логично обяснение, а други звучат твърде фантастично. Някои от тях почти сигурно са измислици. Но може би това е оправдано? Може би това е начин за хората да се справят със стреса предизвикан от това, че смъртта е на една ръка разстояние? Или пък по време на война човешките възприятия са толкова изострени, че хората забелязват странни неща, който бихме отминали в нормалното си ежедневие? Както и да е, историите са интересни, без значение дали ще им повярвате или не. И един друг въпрос - сега, когато в света има няколко сериозни конфликта, а някои казват, че дори сме на прага на Третата Световна Война, дали отново хората ще почнат да виждат странни същества (или да си измислят, че виждат такива)?

*************

През 1919 няколко вестници от Оклахома публикували странния разказ на канадския ветеран от Първата световна война капитан Ф.Дж. Нюхаус. Той твърдял, че войници от Антантата били преследвани от ужасяващ звяр в окопите край белгийския град Монс. Всичко започнало през 1914 когато английският капитан Йескес повел четирима войници на патрул в ничията територия между позициите на враждуващите страни. Те не се върнали и всички си помислили, че германците са попаднали на тях. След няколко дни намерили мъртвите им тела - по вратовете им личали следи от зъби. От този момент нещата станали още по-лоши. Ужасяващ вой се чувал доста често, а войниците съобщавали, че са виждали странно движение отвъд телените мрежи. Други патрули също били намирани убити, а телата им били така обезобразени, сякаш са се срещнали с ужасяващо чудовище. Така както внезапно всичко започнало, така внезапно и спряло.

Капитан Нюхаус продължава историята с това, че загадката била разрешена, когато немски учен на име Готлиб Хохмюлер бил убит при размирици в Берлин в края на войната. Когато неговите записки били прегледани, се установило, че той имал план да трансплантира мозъка на луд човек в тялото на гигантска сибирска хрътка. Направил го, а чудовището било пуснато в ничията земя между враждуващите позиции. Това е било част от серия експерименти, чрез които Хохмюлер се надявал да сложи край на войната в германска полза.

Тези вестникарска история е проучвана и интересно, изглежда капитан Нюхаус е действително лице, за останалите споменати обаче не може да се каже същото. Не са намерени сведения действително да са съществували английския капитан Йескес и немския учен Готлиб Хохмюлер. Дали всичко е измишльотина на Нюхаус?

Източник

Няколко интересни допълнения.

Допълнение 1. Монс се свързва и с друга легенда от времето на Първата световна война. При една битка при която англичаните били загазили, се появили странни ангелоподобни същества, които спрели германците и позволили на английските войски да отстъпят.


Тази история се появява през 1914 във вестника "London Evening News". Почти сигурно е, че е измислица на писателя Артър Махен, дори самият той не го отрича. Въпреки това историята заживява свой собствен живот и се превръща в легенда в която и днес редица хора вярват.

Допълнение 2. Първата световна война се свързва с не една и две паранормални истории. Това не е учуващо. Никога до онзи момент не е имало епохално събитие от такъв вид в историята на човечеството - буквално войната е засегнала по един или друг начин целия свят, макар основно бойните действия да са се водили в Европа. Също така за първи път се появяват толкова много нови технически средства на бойното поле. Представям си ужаса на селяните привикани като войници, когато са видели пред тях първите танкове. Нищо чудно да им са се сторили като огромни механични чудовища. Да не забравяме и, че преди войната във западните общества е царял силен интерес към спиритуализма и като негово продължение съвсем естествено започват да се разказват истории за духове и ангели през ПСВ. Така тази уникална комбинация от фактори довежда до появата на не една и две легенди. А може би....демоните и другите същества използват това гигантско клане наречено "световна война", за да се появят необезпокоявани в нашия свят и да жънат кървави и грешни души....

Допълнение 3. След края на ПСВ освен историите разказвани като уж истински (а може би наистина реални?), се появяват и много чисто художествени творби. Манията да се свързва Първата световна война със странното и дори паранормалното продължава и до днес. Един пример е играта "NecroVision" в която играчът се бие с германски войници, зомбита, гигантски механични роботи, появяват се дракони, демони. Мисля, че много добре е пресъздадена мрачната и отчаяна атмосфера на ПСВ в нея, Ето 10 минутен геймплей видеоклип:ПОДОБНИ СТАТИИ:
Митични духове, демони и същества: Бъкрайдърс (Холандия)
Митични духове, демони и същества: Ресърекшън Мери (Чикаго, САЩ)
Митични духове, демони и същества: Блукап (Англия)

Няма коментари:

Публикуване на коментар