03 ноември 2015

Reddit история: фейсбук

Това се случи преди около 3 години, когато бях на 18. Моят съквартирант и най-добър приятел по това време (нека го наречем просто Р.) се ровеше във Фейсбук, когато намери фалшив профил с неговото име и снимка. Онзи дори твърдял, че е от същия регион в Австралия от който сме ние и че има връзка с момиче от Америка (нека я наречем просто Дж.)

Р. реши да добави Дж. и да ѝ обясни, че той е истинския човек от снимката и че тя има връзка с фалшив профил. Първоначално Дж. не му вярваше, защото фалшивия Р. имаше повече приятели и изглеждаше именно той да е истинския.

Накрая Р. и предложи да се покаже във видео чат. Дж. бе шокирана когато разбра, че досега си е писала с фалшив профил. По онова време и аз бях в къщата и Дж. също ме видя на камерата. Тя изпрати линк към друг фалшив профил, този път с моята снимка. Решихме да прегледаме и другите приятели на фалшивите профили.

Намерихме още около 20 фалшиви профили на хора от нашия приятелски кръг. Всички бяха активни и пускаха статуси като нашите собствени. Това бе като една фалшива общност. Беше наистина странно, всички бяха активни, комуникираха по между си и слагаха нашите истински статуси и в техните профили. Най-плашещо бе, че знаеха къде сме, дори и ни е да не го обявяваме.

Аз и Р. отидохме в лунапарка Dreamworld един ден и не бяхме писали във Фейсбук за това. Но на нашите фалшиви профили бе сложен статус колко добре сме си прекарали там. Тогава се усетихме, че който и да бе това, трябва да ни следи.

Това продължи още няколко седмици. Опитахме се да съобщим в полицията, но естествено, те не се заинтересуваха от случая. Опитахме се да се свържем и с Фейсбук, за да изтрият фалшивите профили. Опитахме се да отгатнем кой е човека зад тях. Той трябваше да е някой от хората, които бяхме добавили като приятели във Ф-б, защото на много от нас профилите бяха "само за приятели" и няма друг начин как да ни е виждал статусите. Не можахме да разберем кой е. Бяхме ужасени.

Един ден всичко спря. Профилите бяха изтрити. Така и не разбрахме кой е бил зад тази "шега".

Източник

6 коментара:

 1. Не бях сигурен до колко тази история е вярна. Сега мисля в малко по-голяма степен, че е истинска след като прочетох подобна сериозна новина:

  Изследователи от Dell SecureWorks Counter Threat Unit са идентифицирани мрежа от най-малко 25 добре развити профили в LinkedIn, като част от целенасочена кампания базирана на социален инженеринг срещу отделни лица в Близкия изток, Северна Африка и Южна Азия. Фалшивите акаунти са свързани с 204 легитимни профила, принадлежащи на лица, работещи в секторите на отбраната, телекомуникационни, правителствени и комунални услуги. Една четвърт от жертвите са работили в сектора на телекомуникациите в Близкия изток и Северна Африка. За щастие фалшивите профили вече са били отстранени от Linkedin.

  Не мога да дам линк към новината, защото я получих по имейл в един бюлетин.

  ОтговорИзтриване
 2. то това всеки може да направи фалшиф профил лесно е : изучаваш навици , какво харесва , какво коментира така разбираш характер , стил и си готов правиш профила теглиш снимките и си готов :D

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. само малко време трябва

   Изтриване
  2. От личен опит ли знаеш, че е лесно или само предполагаш :D

   Изтриване
  3. така съм чувал :D

   Изтриване