08 ноември 2015

Митични духове, демони и същества: Саси (Бразилия)

Саси е едно изключително популярно фолклорно същество от Бразилия. Описват го като еднокрако момче - негърче или мулатче, с дупки в дланите на ръцете си. В някои вариации има червени очи. Пуши лула и носи магическа червена шапка. Според легендата именно шапката му помага за изчезва и да се появява, когато пожелае. В някои части на страната е смятан просто за досаден пакостник, а в други за опасно създание. Навсякъде обаче се смята, че Саси ще изпълнява желания, ако го хванеш или откраднеш шапката му. За ужас на потенциалните крадци обикновено шапката изпуска отвратителна миризма. Има хора, които твърдят, че са успявали да я откраднат, но после никога не са се отървавали от вонята.

Пакостите на Саси се състоят в това да крие детските играчки, да пуска животните, да дразни кучетата. Може да проклина яйцата и те да не се излюпват. Обича да жонглира с малки предмети и да ги оставя да падат през дупките на дланите му. Създанието още обича да разсипва солта, да разлива млякото и да пуска мухи в супата. На кратко - за всичко неприятно което се случва вкъщи, хората обвиняват Саси.


Освен, че може да става невидим (според някои само шапката и лулата остават да му се виждат), Саси може да се превръща в определен вид местна птица. Човек може да се отърве от преследващ го Саси като премине през река или поток. Съществото няма да мине, защото ще загуби силите си, в легендата нищо не се казва, защо точно в този момент, то не се превърне в птица и да прелети над водата. Друг начин за избавление е, да пуснеш на земята въже с много възли. Саси обича да си играе, ще спре да те гони и ще започне да развързва възлите един по един. Трети вариант да го умилостивиш, е като му оставиш малко тютюн за лулата или кашаса - силна алкохолна напитка, получена при дестилация на екстракт от захарна тръстика.

Като странична забележка във връзка с кашасата, в Бразилия е изключително популярен коктейла "Саси" състоящ се от 60 милилитра кашаса и 45 милилитра пчелен мед. Това за пореден път затвърждава убеждението ми, че хората обичат да наименоват напитките си на митични създания - да си спомним за коктейла "Кървава Мери".

Макар, че е еднокрак Саси може да се движи много бързо, както и да язди кон. Според легендата "прашните дяволи" (въздушни завихряния) са причинени от въртящ се Саси. Именно чрез прашните дяволи е друг начин да се улови създанието. Човек може да хвърли във вихъра броеница от отделно осветени топчета. Също може да хвърли и сито (виж долната рисунка). След това Саси трябва да бъде убеден да влезе в стъклена бутилка. Направи ли го, бутилката трябва да се запуши с тапа на която има нарисуван кръст. В зависимост от това как се държи човека със Саси, съществото след като се освободи, ще му стане или опасен враг или верен приятел.


Произходът на мита за Саси е доста интересен, но като цяло неясен. Според някои той идва от Европа (и по-конкретно Португалия) където през 13 век се е зародила подобна легенда. Други смятат, че има местен индиански произход. Независимо обаче от къде идва, със сигурност през 18 век историята е изменена от многото роби от Африка. Те започват да си разказват преданието за Саси, но при тях той вече придобива негърския / мулатския си вид. Затварянето на съществото в бутилка пък твърде много прилича на мюсюлманските приказки за джинове. Това може би не е случайно, част от африканските роби са изповядвали исляма.

Няма да е лъжа, ако се каже, че Саси е най-популярното бразилско митично същество. Той е герой в книги, песни и филми, дори се появява в играта " Max Payne 3". Много спортни отбори го имат за талисман. Бразилските учени също не странят от тази мода. Два от космическите сателити на страната са кръстени SACI-1 и SACI-2. Един открит в Бразилия през 2001 динозавър е кръстен "Сасизавър" (Sacisaurus) .

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Митични духове, демони и същества: Чинди (племето Навахо)
Митични духове, демони и същества: Патасола (Южна Америка)
Митични духове, демони и същества: Караконджул (Балкански полуостров)

Няма коментари:

Публикуване на коментар