28 ноември 2015

Странната история на остров Флореана

Флореана е един от Галапагоските острови намиращи се в Тихия океан край Еквадор. Площта на това парче земя е 173 km², а най-висока точка е на 640 метра надморска височина. Островът има интересна история. Днес на Флореана живеят около 100 човека, като някои от тях са потомци на хората за които ще стане въпрос в статията.

Дълги години Флореана е използвана от морските пирати за временно убежище и място за укриване на плячката им, след това пътуващи из океаните търговци също сезонно посещават острова. Норвежки моряци дори изграждат постройка за подслон, но бързо я зарязват. През 1835 Чарлз Дарвин посещава острова с легендарния си кораб "Бигъл".

Постоянни заселници обаче се появяват едва през 1928 година. Това е една германска двойка - доктор Фредерик Ритер и Дора Щрау, които искат да създадат утопия откъсната от цивилизацията. Те са един вид предтечи на хипитата. Двамата се запознали когато Дора отишла да се лекува при доктора от множествена склероза. Ритер бил с 15 години по-възрастен от нея, но бързо си допаднали. И двамата споделяли силна ненавист към буржоазното общество.

Фредерик убедил Дора, че тя може да превъзмогне заболяването си чрез силна воля и че е най-добре двамата да се откъснат от цивилизацията. Именно затова двойката зарязала близки и познати в Германия и заминала за Флореана. Преди да тръгнат обаче докторът направил нещо нетипично за един лекар - извадил си зъбите, защото искал да види дали венците ще му заякнат при дивия живот, който им предстоял. Зъбите на любимата си обаче оставил, а и не взел зъболекарски инструменти на острова, това имало своите последствия. Болните зъби на Дора трябвало да бъдат вадени със земеделски сечива. Когато и двамата вече били без нито един зъб, те трябвало да се редуват да ползват металното чене направено от доктора на острова. Освен това ходели и без дрехи. Типични хипита още преди да се е появило хипарството.

Единствените им гости били хората от корабите, които от време на време минавали покрай острова. Именно така се разнесла мълвата за тези съвременни "Адам и Ева" и те получили своите 15 минути слава - някои европейски вестници писали за тях. Така друга германска двойна научила за тях, това били Хайнц и Маргарет Уитмер. Те заедно с детето им Хари, ненавлязло още в тинейджърските години, също се преместили на острова. По това време Маргарет била бременна и знаейки, че Ритер е доктор, се надявали той да им помогне при раждането. Каква заблуда.

Фредерик и Дора въобще не искали да бъдат приятели с новодошлите, които дори не били чели Ницше (Ритерови много държали на това). Първите заселници не допуснали новите близо до тях, затова семейство Уитмер се настанило в една отдалечена пещера някога използвана от пиратите.

Архивни кадри от живота на острова, заснети през 30-те години от преминал кораб:Ето как двете жени се описват една друга. В дневника си Дора пише - "фрау Уитмер бе твърде обикновен тип жена и голяма клюкарка". А Маргарет пише - "Тя се опитва да докаже своята ерудиция като цитира Ницше и Лао Дзъ. О, скъпа!"

Семейство Уитмер били по-конвенционалната двойка - омъжени, гледащи деца, ядящи месо - те се справяли по-добре с живота на острова и отглеждането на собствена храна. Ритерови много говорели за това как са избягали от обществото, но трудно сами се изхранвали и разчитали много на преминаващите кораби да им дадат по нещо. Двете семейства били постигнали нещо като измъчено примирие, когато на острова пристигнала трета фракция.

Тази нова група била водена от Елоиза Боск де Вагнер Верхорн (на снимката), която се наричала Баронесата, освен разбира се, когато не се наричала Императрицата.


Елоиза била богата австралийка и пристигнала на Флореана с трима мъже. Алфред Рудолф Лоренц и Роберт Филипсън били нейни любовници, третият мъж бил еквадорският ѝ прислужник. На "баронесата", за разлика от Ритерови и Уитмер, не и пукало за "възстановяването на връзката с природата", тя планирала да построи курорт за богатите притежатели на яхти, които минавали покрай острова. Естествено това ужасило двете двойки, които искали да живеят далеч от цивилизацията. Те описват как биела магаретата, откраднала от земята на Уитмерови, както и лодката и част от ориза им, а също държала на разположение "сервилни жигола".

Баронесата нарекла планирания хотел "Hacienda Paradiso". Сега тя била главната сензация. Преминаващите кораби се отбивали при нея и даренията за Ритерови значително намалели. При един случаен инцидент Елоиза простреляла един от посетителите при лов, това обаче не намалило потока от авантюристи и журналисти идващи на Флореана.

Ето как един от посетилите острова описва срещата си с Елоиза:

"Тя дойде и се представи като Императрица на Флореана. Бе облечена със сутиен и шорти, носеше пистолет. На Ритер и Уитмер им бе позволено да останат, но всички останали тя грубо отпращаше. Имаше слухове, че е стреляла и дори убивала хора, но те са съмнителни. Веднъж една двойка на меден месец пристигнала с лодка от друг от Галапагоските острови, за да иска помощ. Баронесата им отказала всичко и ги върнала обратно в морето. Тя стреляше по животни след това се грижеше за тях докато оздравеят."

Баронесата дори убедила едни посетители да направят кратък документален филм за нея наречен "Императрицата на Флореана". На повърхността изглеждало, че тя е доста успяла, но нещата всъщност не били такива. Освен дразгите с другите заселници, при баронесата имало и "семейна драма". По младият от любовниците ѝ Лоренц започнал да посещава другите две семейства и да се оплаква от това как Елоиза се отнася с него. Лоренц и Филипсън поне веднъж се сбили пред очите на другите заселници.

А един ден "Баронесата" и Филипсън простон изчезнали. Детайлите около това изчезване са мътни, а останалите хора се обвиняват взаимно. На практика всеки е заподозрян.

Дора разказва, че по обяд на 19 март 1933 чула "дълъг протяжен писък". След два дни дошъл Лоренц, който казал, че е "оправил" нещата с баронесата. След няколко дни той отново дошъл при Ритерови, но този пък водил със себе си и Маргарет Уитмер. Те разказали странна история - че Елоиза и Филипсън са се качили на яхтата на един милионер и са заминали за южните морета без да смятат да се връщат. Странно, но в хотела “Hacienda Paradiso” били оставени всички принадлежности на двамата изчезнали, дори романа "Портретът на Дориан Грей" на който баронесата много държала.

Ритерови не повярвали на историята. Те имали най-добрия изглед към морето и все са щели да забележат идваща яхта. Дора ще напише в дневника си "Баронесата е убита, Филипсън е убит". Тя ще забележи, че любимата покривка на Елоиза сега е на масата на семейство Уитмер. Фредерик Ритер дори ще напише писмо до еквадорски вестник в което обвинява Хаинц Уитмер, че е застрелял двамата изчезнали. Уитерови естествено всичко отрекли, а и нищо не можело да се докаже.

Животът на острова продължил. През 1933 голяма суша налегнала Флореана, тя продължила повече от година. Двете двойки все по-трудно намирали храна и вода. Ритерови били в по-лошо положение, едно че по трудно се справяли, ами и били вегетарианци. Принудили се да ядат месо. Веднъж намерили мъртви птици, които решили да сварят и изядат. Фредерик се разболял след като се хранил от тях и 5 месеца след изчезването на Баронесата, докторът умрял в агония.

Уитмерови на свой ред не повярвали в историята за хранителното отравяне разказана от Дора. Маргарет ще запише в дневника си - "двама човека са яли от отровното месо, но само единия умира, а другия идва до нас, за да ни разкаже и изглежда напълно добре". В дневника си госпожа Уитмер е записала още странни неща. Тя твърди, че в последните си мигове Фредерик Ритер е проклел Дора, а пък самата Дора веднъж в момент да делириум е разказала, че "Ритер и Лоренц имат някаква тайна".

Междувременно Лоренц страшно бързал да напусне острова. Едва изчакал да пристигне кораб. Времето било бурно, но Лоренц настоял веднага да напуснат Флореана. Корабът обаче корабокруширал и Лоренц заедно с един моряк били изхвърлени на Марчена - съвсем малък Гапапагоски остров без източник на питейна вода. След няколко месеца телата им били открити от преминаващи моряци, вероятно били умрели от жажда.

Тези събития са описани тук:След като Ритер умрял Дора напуснала острова и се завърнала в Германия. Уитмер останали единствените заселници на Флореана, те били победителите. След няколко години първородният им син Хари се удавил, но другото им дете Ролф оцеляло и неговите наследници и до днес живеят на Флореана.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Изгубеното кралство Сагеней в Канада

Няма коментари:

Публикуване на коментар