25 ноември 2015

Прокълнатата река Намои в Австралия

Река Намои се намира в австралийския щат Нови Южен Уелс. Тя е дълга 708 километра и през по-голямата си част тече през живописни места със запазена природа. Едно място близо до град Уи Уа (Wee Waa) обаче се слави като прокълнато. До преди 1908 то е било изключително популярно за излети и пренощувания насред природата.

През въпросната 1908 там отсядат на лагер двама приятели - Хари Джонсън и Стенли Уилямс. След известно време, в цивилизацията се връща само Стенли Уилямс, който не казва какво е станало с приятеля му. Властите започват масово претърсване на района и разложеното тяло на Хари Джонсън е намерено на дъното на реката, затиснато с метален блок обикновено използван като спирачка за конски каруци / вагони. Подозренията естествено падат върху Уилямс, който е осъден на 10 години. Така и не се изяснява какъв мотив е имал да убие приятеля си.

По време на разследването един вестникарски кореспондент посещава района. Той се среща с Томас Ъндъруд, който живее близо до мястото на трагедията. Човекът му разказва интересен случай случил се след убийството. Мъж на име Артър Перит решил да лагерува на мястото на убийството, той не знаел какво се било случило там. Двата му коня обаче почти веднага изпаднали в паника и не спрели да буйстват докато не се откъснали от въжетата и избягали. Перит успял да ги намери едва на другия ден.

След седмица Артър Перит отново искал да мине оттам, но конете категорично отказвали да продължат. Тогава Перит почукал на вратата на къщата на Томас Ъндъруд и го помолил да завърже там животните за през нощта. Едва тогава Перит разбрал от местния жител, че на онова място където е преспал се е случило убийство.

През следващите години още много хора и животни внезапно ще се обладавани от страх, паника и дори халюцинации на прокълнатото място.

Отделно от този случай и още преди него, за река Намои се е разказвало, че е обитавана от някакво непознато животно. Местни аборигени са го наричали "Уауи" (Wawee). Рисунка на предполагаемия му външен вид:


През 1934 реката отново е на страниците на вестниците с нов сензационен случай. В района изчезва бизнесменът Джордж Нот. След една седмица автомобилът му е намерен на дъното на реката. Така и не се разбира какво е станало, а тялото на човека никога не е открито.

През 1973 в реката се появява голямо количество мъртва риба. Птиците, които се хранят с нея, също умират. Здравните власти разследват случая, но така и не намират отрова или друга причина поради която рибата е умряла, както и защо птиците хранили се с нея също умират. Има съмнения, че измирането се дължи на инсектициди използвани в земеделието.

Източник

Гледка от реката:


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Странният случай с Клаудит Сучон (1978)

Няма коментари:

Публикуване на коментар