16 ноември 2015

Митични духове, демони и същества: Косматите ръце (Англия)

Това е градска легенда свързана с една отсечка от междуградския път B3212 в областта Дартмур. Там действително през 20 век са се случили редица пътни катастрофи.

Според легендата там внезапно се появяват две космати ръце, които грабват волана на превозното средство и го отклоняват в страни от пътя предизвиквайки катастрофа. В някои версии на историята, ръцете всъщност са невидими.

Тези странни разкази се появяват за първи път през 1910. Шофьори описват как някаква сила поема управлението на кормилото и се стреми да изкара колата или мотоциклета извън пътя. В повечето случаи все пак не се стига до сериозни инциденти с фатален край. Цялата история е просто странна местна особеност. Така е до Юни 1921 когато един моторист загива при катастрофа след като губи управлението. След няколко седмици се случва нов инцидент с ранени хора. Историята се подема от националните вестници и местната легенда се превръща в сензация из цяла Великобритания.

Не всички инциденти се случват с движещи се превозни средства. При един случай от 1924 една жена разказва как била на къмпинг в околността. През нощта тя видяла две космати ръце, които се опитвали да поемат контрола на караваната ѝ. Жената направила кръстния знак с ръка и ръцете изчезнали.

Заради това, че има смъртни случаи, легендата е разследвана от властите. Официалното заключение е, че катастрофите се дължат на изпъкналост на пътя, която след това е заравнена.

Източник

1 коментар:

  1. Ха, преди бая време бях гледал стар английски смешен филм, в който героят/героинята (не си спомням точно, дори името на филма не помня) шофираше и по някое време космати ръце хващаха волана. Ако щете вярвайте това си го припомних едва след като прочетох статията :)

    ОтговорИзтриване