15 ноември 2015

Относно радио-пиесата "Война на световете"

Вероятно всеки, който се е интересувал от фантастика и / или НЛО е чувал за злощастната радио-пиеса "Война на световете". Неин сценарист е Орсън Уелс и е излъчена в САЩ на 30 октомври 1938 г. Базирана е на книгата със същото име на английския писател-фантаст и класик в жанра Хърбърт Уелс. Вероятно знаете и какво е последвало при излъчването ѝ - масова паника на американци, които си помислили, че извънземни наистина нападат Земята. Или поне така си мислим, че е било. Всъщност изглежда, че това въобще не е вярно! Останах страшно изненадан когато наскоро попаднах на статия, която казва, че паника не е имало, а всичко е вестникарска измишльотина.

Паниката около тази пиеса вече се е превърнала в част от съвременния фолклор на уфолозите и търсачите на извънземни. Смята се, че властите в различните страни отказват да съобщят на населението това което знаят за извънземните, защото се страхуват, че може отново да настъпи паника и безредици като при излъчването на "Война на световете". Това се приема едва ли не за аксиома в съответните среди, а сега ще се окаже, че въобще не е вярно.

Така поне твърдят редица историци. Мислим си, че е имало масова паника в онзи ден заради заглавията във вестниците, те действително са доста стряскащи.


Но добре известно е, че журналистите обичат сензационните заглавия и правят от мухата слон. Няма как хиляди и милиони американци да са "грабнали оръжията" след като всъщност повечето дори не са слушали радио през въпросния ден. За щастие освен вестникарските заглавия, има и социологически проучвания проведени веднага след инцидента. Хората са питани дали са слушали пиесата, а тези които са я слушали, са питани допълнително дали са повярвали, че е истинска. Повечето не са я слушали, а от останалите почти никой не я е взел на сериозно. Разбира се във всяко социологическо проучване има известна доза несигурност - то се прави само сред малка извадка от населението, а и интервюираните може да са лъгали, че не са повярвали на пиесата, защото ги е срам да кажат истината.

Източник

И така имало ли е паника или е нямало през далечната 1938-а? Няма да се изненадам, ако всичко е вестникарска шумотевица. Няма и да е първият път, в който нещо което съм мислел за абсолютна истина, се оказва лъжа. А може би има някаква конспирация тук и нарочно ни карат да вярваме в историята с масовата паника....

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Писатели се срещат със свои герои в реалния живот
Как се е родила градската легенда за призрачния влак "Сребърната стрела"

Няма коментари:

Публикуване на коментар