10 ноември 2015

Митични духове, демони и същества: Крампус (Централна Европа)

Крампус е фолклорно същество характерно основно за вярванията на германоезичните народи. Той е противоположност на дядо Коледа (Свети Николас в западна Европа) и също като него идва по това време на годината. За разлика от добрият старец, който идва с подаръци при децата, които са били послушни през годината, Крампус идва при лошите и непослушните, за да ги напляска, накаже и дори отвлече. Има вид сходен с този на дявола. Смята се, че поверието за това създание идва още от езическите времена. Именно затова през 30-те години честването на фестивалите посветени на него е забранено в Австрия - не било християнско (да ви звучи познато?).

Дори и след Втората световна война, макар и вече без официално да има забрана, в Германия и Австрия се води активна пропаганда против всичко свързано с Крампус. За щастие ограничените хора никога не са надделявали напълно и в края на 20 век, интереса към местните германски традиции се възобновява с пълна сила. Днес продължават да се организират фестивали честващи Крампус. Днес в Америка също започва да се появява интерес към тази традиция, което говори, че американците по принцип са отворени за чуждите култури. Това го казвам за всички, които пищат "защо трябва да празнуваме Хелоуин, след като американците не носят мартеници". Всъщност виждал съм и чужденци да слагат мартеница.

Източник

Източник за снимките

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Митични духове, демони и същества: лицата от Белмез (Испания)
Страшна история от миналия Хелоуин

2 коментара:

  1. В Германия има обичай децата да оставят обувките си до вратата за през ноща, ако са били послушни идва Свети Николас и ги пълни с лакомства. При непослушните идва Крампус и им пълни обувките с въглища.

    ОтговорИзтриване