02 ноември 2015

Митични духове, демони и същества: Бъкрайдърс (Холандия)

Бъкрайдърс е английското название на това което на холандски се нарича "Bokkenrijders". По-принцип името е съставено от две думи, втората значи "ездач", а първата "бък" има няколко значения. Така се наричат мъжките възрастни индивиди при няколко различни видове животни, обикновено с рога - овни, козли, дори елени. В Холандия за бъкрайдъри се заговаря през 17-18 век, това са същества, които яздят овни или козли по небето през нощта. В някои версии на легендата се смята, че това са дяволи или духове.

Най-често обаче се приема, че това са обикновени хора сключили сделка с дявола. В замяна на душата си, те получават определени свръхестествени сили, една от тях е именно да летят на гърба на някакво животно.

Интересното е, че през 18 век отделни малки банди от престъпници нарочно започват да се представят за бъкрайдъри и да обират хората. Примерно в един случай се разказва, как те закачили писмо на вратата на един фермер. В него искали определено количество пари, иначе фермата му щяла да изгори. Престъпниците разчитали на това, че простите и суеверни селяни вярвали на историите, че това не са просто крадци, а надарени със свръхестествени сили същества.

Историята има и тъмна страна. Властите използвали легендата за Бъкрайдърс, за да обвинят и осъдят много хора като такива. Някои от тях със сигурност били от бандите споменати крадци, но други нямали нищо общо и били обвинени несправедливо. Затова съдебните процеси срещу бъкрайдърите се смятат за късна форма на "лова на вещици" характерен за средновековието, още повече, че 90 процента от набедените за бъкрайдъри получавали смъртни присъди.

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Митични духове, демони и същества: Деоген (Белгия)
Митични духове, демони и същества: Санта Кампана (Испания)
Митични духове, демони и същества: Шубин (Украйна)

Няма коментари:

Публикуване на коментар