24 октомври 2015

Митични духове, демони и същества: Чинди (племето Навахо)

Индианците Навахо от Северна Америка вярват, че след като човек умре, след него остава дух наречен Чинди и той въплъщава най-лошото от починалия.

Според племенните легенди Чинди може да причини болест и дори смърт сред живите. Вярва се, че това създание се навърта около костите на починалия или около неговите вещи. Именно затова всичко, което мъртвия е притежавал се унищожава. Може би от филмите сте виждали как когато някой стар индианец е към края на дните си, той отива да умре на някоя далечна скала. Този ритуал се свързва именно с вярата в Чинди. Ако индианецът умре в иглуто си, то обикновено се изоставя и повече никой не живее в него.

Вярва се още, че Чинди може да бъде направляван от някой и нарочно насочен към жив човек. Хората, които правят това са индианския еквивалент на вещиците / вуду магьосниците. Те взимат част от трупа или правят прах от костите му и ги поставят някъде в близост до човека на когото искат да причинят вреда.

"Прашните дяволи" (въздушни завихрания) са мислени за Чинди. Някои смятат, че има и добри Чинди. Ако "прашния дявол" се върти надясно, то той е добър, ако на ляво - е лош.

През 1967 в брой на списанието "Frontier Times" се появява интересна история. Читател разказва как през далечната 1925 срещнал кльощава тинейджърка на име Алис Лонг Солт от една индианска общност. Тя разказала, че семейството и е преследвано от Чинди. Съществото било изпратено от сляп знахар, който двама членове от племето измамили с нещо преди това. Всички от семейство Лонг Солт се разболели и умрели. Самата Алис била намерена мъртва през 1928 г.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
От архивите: китайско проклятие застига кораб

Няма коментари:

Публикуване на коментар