14 октомври 2015

Митични духове, демони и същества: Ла Лорона (Мексико)

Легендата за Ла Лорона (Плачещата жена) е разпространена в Мексико, но и в много други части на Латинска Америка, както и в САЩ в местата където име испаноезично население.

Макар и да съществуват различни вариации на историята, най-популярна е тази разказваща за жена на име Мария, която удавила децата си в една мексиканска река. Това било вид отмъщение срещу съпруга ѝ, който я изоставил заради по-млада жена. Когато Мария осъзнала какво е направила, също скочила в реката и се удавила.

Пред вратите на Рая обаче ангелите спрели Мария и я попитали къде са децата ѝ. Забранили ѝ да влиза в Отвъдното докато не ги намери. От тогава тя скита по Земята, търсейки децата си и вечно плачейки.

Родителите в Мексико често разказват тази история на децата си, за да ги плашат и да не се скитат навън през нощта. Казват, че Ла Лорона хваща бродещи по тъмното деца и ги дави в някоя река, надявайки се, че те ще заемат мястото на нейните деца. Звучи като детска приказва, но някои хора твърдят, че са виждали този дух край различни реки и езера в Мексико. Освен това има поверие, че който я види, ще умре скоро.

Според някои фолклористи тази история има доста по-дълбок смисъл и произхожда от легендата за Коатликул (Coatlicue), една от богините на ацтеките. В тази легенда се разказва как тя се явила пред индианците малко преди Америка да бъде открита от испанците и да дойдат конкистадорите. Тя плачела за своите загубени деца. Това се възприема като поличба за предстоящото унищожение на империята на ацтеките.

"Ла Лорона" е изключително популярна в Мексико и Латинска Америка. Появява се в книги, филми, сериали.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар