13 октомври 2015

Кървавата Мери - Кралицата

Тази статия е за Мария I Тюдор, кралица на Англия. За духът известен като "Кървавата Мери" прочетете тези статии:Мария Тюдор е родена на 18 февруари 1516 г. като пето дете от брака на английския крал Хенри VIII с Катерина Арагонска. Тя е единственото дете от това семейство, достигнало пълнолетие. Останалите са или мъртвородени или умират малко след раждането си.

Мария била преждевременно развито в интелектуално отношение дете, макар че често боледувала, имала слабо зрение и постоянни болки в главата. Още на 5-годишна възраст можела да свири на инструмента известен като виржинал (какво представлява вижте на долното видео).Мария получила като дар от баща си собствен палат и прислуга на границата с Уелс и имала реалното положение на Уелска принцеса, макар да не е била удостоена с титлата. На 10-годишна възраст Мария Тюдор е назначена от краля за председател на Съвета на Уелс. През 1522-1525 година личен учител на принцесата е испанецът Хуан Луис Вивес, който я обучава по латински и гръцки език, физика и музика.

Кралят обаче през цялото време мечтаел за син. Затова Хенри VIII завързва интимни връзки, които се опитва да узакони. Той решава да се разведе с Катерина Арагонска и да се ожени за Ан Болейн, на което се противопоставя папа Климент VII. Тази конфронтация между краля и папата става основен повод за скъсване на връзките на Англия с Ватикана и създаването на Англиканската църква. През 1533 г. кралят се жени тайно за Ан Болейн. Папата отказва да признае този акт и през 1534 г. става официалното създаване на англиканската църква.

В резултат на новия брак на краля, Катерина губи титлата кралица, а Мария Тюдор става извънбрачно дете на краля, прогонена е от двореца, отнети са ѝ кралските титли и става просто Лейди Мария. Останала без внимание и титли, Лейди Мария остава и без прислуга и дори става придворна дама на полу-сестра си Елизабет (бъдещата кралица Елизабет I), родена от новия брак на краля през 1533 г.

През тези години Мария живее за постоянно в Хатфийлд хаус, не ѝ е позволено да вижда майка си, дори да присъства на погребението ѝ (Катерина умира на 7 януари 1536 г.). През същата година новата кралица (Ан Болейн) също изпада в немилост. След като не успява да дари краля с мъжка рожба, Хенри VIII се опитва да се освободи и от нея. Той я обвинява в изневяра, за което е осъдена на смърт и обезглавена на 19 май 1536 г.

Скоро след това кралят се жени за Лейди Джейн Сиймур, която на 12 октомври 1537 г. му ражда така очаквания наследник – принц Едуард (бъдещия крал Едуард VI). За Мария настъпват по-добри времена – тя става кръстница на Едуард и дори участва в погребението на новата кралица, която умира скоро след раждането. Скоро след това кралят отново дава на Мария собствен дворец. А през 1544 г. Мария отново я вписва в списъка на престолонаследниците след сина си Едуард. Полу-сестра ѝ Елизабет също е вписана.

Портрет на Мария Тюдор от 1544 година:


Крал Хенри VIII умира на 28 януари 1548 г. и коронован за крал на Англия е 10-годишният Едуард. Младият крал е възпитаван в протестантски дух, но поддържа много близки отношения с полу-сестра си Мария, която е дълбоко вярваща католичка. Едуард VI от дете имал здравословни проблеми и през зимата на 1552-1553 г. заболява от туберкулоза. По негово време това заболяване е нелечимо и на всички в държавата става ясно, че предстои смяна на монарха.

Регентът на малолетния крал Едуард VI – принц Джон Дъдли, заплита интрига за наследяване на трона от приближена му особа. Под негово влияние младият крал променя списъка с престолонаследниците и прави престолонаследник внучката на сестрата на Хенри VIII – Лейди Джейн Грей, снаха на Джон Дъдли. На 6 юли 1553 г. болният от туберкулоза крал умира. Неговата смърт е обявена едва на 10 юли, когато е провъзгласена за кралица Джейн Грей. Властта на новата кралица, обаче, трае само 9 дни.

Научавайки за смъртта на краля, Мария Тюдор и по-младата ѝ полу-сестра Елизабет тръгват, подкрепени от армия, от католическия район на Норфолк към Лондон. По пътя си те преодоляват малки военни части, верни на новата кралица. На 19 юли бащата на новата кралица – принц Хенри Грей, обявява отстъпването ѝ от престола. На 3 август Мария Тюдор и сестра ѝ Елизабет влизат триумфално в Лондон.

С влизането си в столицата Мария Тюдор заповядва да бъдат арестувани и затворени предшественичката ѝ, цялото ѝ семейство и много от привържениците ѝ. Изпълнени са множество смъртни наказания, поради което началото на управлението на Мария Тюдор се определя като "кърваво", а тя за първи път получава прякора "Кървавата Мери".

Картина изобразяваща влизането на Мария и Елизабет в Лондон:


Първият Парламент при управлението на Мария Тюдор възстановява статута ѝ на законно дете на краля. Следващото ѝ действие е освобождаване от затвора на всички английски католици, затворени от баща ѝ и брат ѝ, и възстановяване на титлите им и собствеността им.

За да съхрани властта си за собственото семейство, Мария Тюдор започва действия за скорошен брак. Тя приема предложението на Карлос I Испански да се омъжи за сина му – испанския принц Филип и женитбата е осъществена на 25 юли 1554 г.

Бракът на Мария с Филип е приет враждебно в протестантска Англия. Избухват редица въстания. Първи въстава принцът на Съфолк, който отново обявява дъщеря си Джейн за кралица. Бунтът е бързо потушен, а принцът е екзекутиран. Скоро след това въстава принцът на Кент, който тръгва с войска към Лондон. И този бунт бива потушен със същата жестокост. Сестрата на кралицата – Елизабет, която е обвинена в подстрекателство, е хвърлена в затвора, но след два месеца е преместена в двореца Уудсток, където остава под домашен арест.

Мария, като предана католичка, прави сериозен опит за възвръщане на католицизма в Англия. По нейно нареждане главната опора на английската реформация – архиепископ Томас Кранмър, е арестуван и екзекутиран. На негово място е назначен католическият кардинал Реджиналд Поул. Преследването на водещи протестанти става държавна политика. По този повод са обезглавени редица духовни водачи, между които и Джон Роджърс - първият официален преводач на Библията на английски език. Екзекуциите продължават до края на властта на Мария Тюдор и по този начин загиват над 500 обществени личности.

През 1556 г. съпругът на кралицата става крал на Испания след абдикацията на баща си. Под влияние на съпруга си Мария Тюдор освобождава от домашен арест сестра си Елизабет и я прави наследница на трона, за да избегне опасността кралица на страната да стане Мария Стюарт - явен противник на Испания. Също по настояване на Филип, Англия се включва във война с Франция, която завършва неуспешно, със загуба на последното владение на кралството на континента - Кале.

Филип е с 11 години по-млад от Мария; той е явно разочарован от нея и голямата част от времето прекарва извън кралството, бракът им е неуспешен. През ноември 1554 г. Мария обявява, че е бременна, което по-късно се оказва заблуда и допълнително охлажда отношенията в кралското семейство. През 1558 г. Мария отново обявява, че е бременна и пише завещание, в което прави Филип II регент на детето си до навършване на пълнолетие. Бременността ѝ се оказва мнима, а кралицата – болна от рак и тумор.

Кралицата умира на 17 ноември 1558 г. на 42-годишна възраст. С нейната смърт приключва последният опит за рекатолизация на Англия, тъй като е наследена от своята полу-сестра протестантката Елизабет I. През нейния период обаче продължава терорът на религиозна основа, този път насочен към католиците в Англия.

Мария Тюдор е погребана на 14 декември 1558 г. в Уестминстърското абатство. 45 години по-късно в същата гробница е положено тялото на сестра ѝ – кралица Елизабет I. По нареждане на новия крал - Джеймс I Стюарт, на гробницата е изсечен следният надпис:

"Заедно на трона и в гроба тук почиват две сестри, Елизабет и Мария, с надеждата за общо възкресение"

Основен източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар