27 септември 2015

"Мистерика" в действие: посещение на призрачния мост в Обеля

В софийския квартал Обеля има един мост, който е свързан с паранормална история за едно призрачно момиче. Тази легенда е описана тук:


През декември 2014 екип "Мистерика" посети въпросното място. На 24 септември т.г. се завърнахме отново там, като този път носехме специален уред за засичане на електромагнитни полета.

Бяхме, моя милост - автора на блога, както и колегата записващ се в чата като "Бобката". Първоначалната идея бе да се срещна през въпросния ден и с друг редовен читател на "Мистерика" - експертът по демоните известен като "Ghostrider". Странно, но предишния ден му звънях два пъти за да се разберем, но не вдигна. Едва когато вече бяхме с Боби на "обекта", успях да се чуя с Гоуста. За моя изненада, той ми каза, че е нямал никакви повиквания на телефона предишния ден. Странно....дали има намеса на "мъже в черно", които са искали да осуетят плановете ни? Ето доказателството, че наистина съм звънял:


И така, само двамата с Боби, малко преди 5 следобед бяхме на прословутия мост. Носех в ръка уред за засичане на електромагнитни полета, понеже казват, че духовете предизвиквали такива вълни. По пътя почти никъде не писна това устройство, а минахме покрай ел.табла, трафопостове, под жиците на уличните стълбове. Когато обаче се приближихме на 10-15 метра от моста, уредът се разпищя и на екрана му взеха да се отчитат показания. Твърде е възможно това да бе предизвикано от контактната мрежа за влаковете, но има няколко момента, които са странни.

Нека приемем, че полето изцяло е било създадено от влаковата електрическа мрежа. Защо обаче когато стояхме на едно място, то се менеше - от нула до доста високи стойности? Също така, вечерта, когато се прибрах в родния Момин проход и реших на слизане от влака да включа уреда, забелязах нещо интересно. Действително и тук устройството реагираше, но показанията бяха по-слаби и трябваше да стоя почти под жиците, за да отчита. Щом се отдалечих на няколко метра, веднага всякакво поле изчезна. Изводът е ясен - да, жиците за влаковете създават електромагнитно поле, но защо в Обеля то е променливо и може да бъде засечено на сравнително голямо разстояние от линията, а в Момин проход - не? Ще ми се да вярвам, че на моста в Обеля около нас действително подскачаше дух.

Горните снимки и клип са от моста. Направи ми впечатление, че сякаш са леко размазани и затова ги сравних със снимката, която направих със същия смартфон само след трийсетина минути, когато вече се бяхме отдалечили от моста и седнали в едно заведение. Ето я и нея (абстрахирайте се от показаното) - тя е по-ясна:


Нима каквото е било на моста и е влияело на електромагнитния детектор, е влияело и на телефонния апарат с който снимах?

Вече като си затръгвахме от "обекта", се случиха две дребни на пръв поглед неща. На няколко метра пред нас, на отсрещния коловоз издрънча камъче. Не видяхме от къде се взе, кой го хвърли. Отделно, в далечината един човек се приближаваше към моста, от там минават хората от квартала за по-напряко. Той бе на 10 метра, твърде далеч, за да е хвърлил камъка, пък и го гледахме през цялото време. Друго е странното с него - по едно време човекът рязко се обърна и погледна назад, все едно е чул или усетил някой зад него. А нямаше никого. Дали и с него духът не си правеше шеги?

И така, това проучване завърши в близка квартална кръчма. Интересното е, че понеже коментирахме на висок глас неща свързани с паранормалната тематика, това привлече вниманието на една дама седяща на съседната маса. Поканихме я при нас и тя ни разказа за нейни две свръхестествени преживявания.

Така завърши този експеримент на "Мистерика", очаквайте ни скоро и във вашия град, за да разследваме и местните паранормални случаи.

5 коментара:

 1. Едно е сигурно - опитите и пиенето на бира трябва да продължат. Ще ми е интересно да се направят измервания по жп линията един-два километра в едната посока и в другата. Да се види дали измерванията са странни само край моста или в целия район, ако се върви точно под жиците.

  ОтговорИзтриване
 2. Незнам за моста но едно е сигорно трабва да правите повече МИСТЕРИКА в деиствие

  ОтговорИзтриване
 3. В България има много места, на които се случват странни и необясними неща...
  Спомням си, че имаше документален филм за село Шишковци, в който бяха интервюирани местните и те твърдяха, че нощем из селото се чуват звуци като от сватба - тъпани, смях, веселие. Сякаш празничното шествие обикаля из улиците. Звуците се чували глухо, като изпод земята. В селото са останали шепа старци. Младите са избягали отдавна да търсят работа в градовете, че и в чужбина.
  За това място легендите разказват, че турците, по време на османското робство, са посекли с ятагани всички сватбари и сега музиката се чува като далечен отзвук от онази българска сватба, превърнала се в трагедия, в която са погубени много човешки животи.
  Хубавата мома и напетия момък се обичали тайно. Разменяли си свенливи погледи по тлаки и седенки. На нивата, щом чуел сладкия й мелодичен глас да пее песен, от другия край на полето, той вдигал глава и се усмихвал. И сякаш работата ставала по-лека и спорна. Причаквал я вечер край тъмния плет на бащината й къща, колкото да срещне очите й и бързо да стисне ръката й. Да не види някой, да не чуе...И така докато един ден не се хванал на хорото до нея. Бузите и поруменeли, сърцето и като птиче щяло да изхвръкне от вълнение...Нейният любим играел с жар и сърцата им сякаш биели в eдин ритъм. Сгодили се младите влюбени. После дошъл ред и на сватбата. А сватбеното веселие в онези години се правело през зимните месеци, когато нямало работа по полето. Щастливи били младоженците. Копнежите им да бъдат заедно се сбъднали. Цялото село празнувало. Тя пристъпвала горда и радостна в булчинската си носия, а лицето й сияело над бялата риза с шевиците. Изведнъж,насред веселбата, изтопуркали копитата на коне и турци с блестящи ятагани се врязали сред събралото се множество. Музиката заглъхнала, писъци на жени и деца огласили селото. Османлиите посичали де когото сварят. Кръв оплискала мегдана. От опожарените къщи се виел дим. Булката и младоженецът лежали на земята, вкопчени един в друг, в последна прегръдка, прободени смъртоносно от нашествениците.

  През годините много любители на мистичното и загадъчното са се опитвали да запишат звуците от сватбеното тържество, но не им се е получавало.
  Мистерия...

  ОтговорИзтриване
 4. За детектора, не зная, както по горе се изразиха, добре е да повториш опита като се движиш по линията, но за снимките има още една вероятност. Светлината. Тя влияе на камерите на смартфоните, според зависи колко дифузна е светлината. Тази светлина е мека и съм забелязал че може да предизвика някакво "объркване" на фокуса. Дифузната светлина идва от всякъде, разпръсната е, а на другата снимка светлината е по отчетлива. :) Затова и снимката е по отчетлива, следващия път повтори експеримента като втората снимка се постарай да я снимаш при същите условия като първата :) не казвам, че това което споделяш е врели не кипели, а просто още една гледна точка от която да го погледнеш :)

  ОтговорИзтриване