26 септември 2015

Забележителната земна природа: Изгубеното езеро

В американския щат Орегон има поне 19 езера носещи името "Изгубеното езеро". Това название обаче най-много приляга на намиращото се в гората Уиламет близо до магистрала 20.

Това езеро е формирано преди 3 000 години когато течаща лава от малък вулкан препречил една река и създал басейна, който сега е езерото. То започва да се пълни с вода през късната есен и продължава да се захранва от валежите на дъжд и сняг през цялата зима. Когато обаче настъпи пролетта, езерото започва да се изпразва през една голяма дупка на дъното. В някои по-сухи години почти цялото езеро изрича от там.


Ще се зачудите, как така през зимата дупката е запушена, а през пролетта започва да точи езерото. Всъщност водата никога не спира да се изтича, просто притока от дъждовете през есента и зимата е доста по-голям от оттока и затова езерото се пълни.

Самата дупка е вход на вулканична тръба образувана някога от течаща лава. Тези тръби могат да са с диаметър от едва няколко сантиметра до размери като на проход на метро. Самата скала е осеяна с пукнатини през които водата се процежда след като мине през вулканичния проход. Тя захранва редица извори и в крайна сметка служи за питейна вода на голяма част от населението в района. Изчислено е, че на водата от езерото са и необходими от 7 до 10 години докато се процеди през скалите и стигне до чашата на някой човек.

Въпреки това има мнозина идиоти, които се отнасят безотговорно към езерото. Те хвърлят всякакви боклуци в него, понякога нарочно да видят дали могат да запушат дупката. Тези им действия са стриктно забранени и наказуеми. Едно че застрашават питейните водоизточници и второ като няма къде да се оттича езерото, то ще прелее и ще наводни близкия път.

ИзточникНяма коментари:

Публикуване на коментар