23 септември 2015

От архивите: китайско проклятие застига кораб

Една странна история се появява на страниците на английския вестник "Western Morning News" на 17 юни 1946. Тя е разказана от екипажа на 10 500-тонния параход "Samwater" тъкмо пристигнал от Ванкувър.

В продължение на 6 месеца корабът кръстосва Тихия океан без никакви проблеми, разнасяйки стоки между Китай и Канада. При последният си курс обаче вземат на борда си 60-годишния богаташ Хенди Бар, президент на Франко-китайската банка в Шанхай. Той имал намерение да се завърне в Париж след като 30 години е прекарал в Далечния изток. Заедно със себе си бизнесменът прекарва 25 сандъци с китайски антики. Той с охота разказвал на другите пътници и на екипажа, че сред тях има и чаши отмъкнати от имперския дворец в Пекин при размириците на боксерите. Те носели проклятие на всеки, който искал да ги изнесе от Китай.

Господин Бар може да е разказвал тази история за да забавлява събеседниците си, но наистина започват да се случват странни неща. Още при товаренето им, един от сандъците пада и ранява китайски товарач. Само след три дни някои от членовете на екипажа започват да страдат от илюзии. Наложило се да спрат в пристанище Йокохама и да оставят в болница един тежък случай.

През следващите 16 дни параходът е сполетян от лошо време, макар предишните 9 месеца откакто са напуснали Англия винаги да са се радвали на добри атмосферни условия. Внезапно обаче времето се оправя, тогава обаче установяват, че от мистър Бар няма и следа. Предишната вечер е напуснал салона както обикновено и е тръгнал към каютата си. Не е лягал обаче в леглото, което не било разбутано. Предполага се, че някоя силна вълна го е отнесла зад борда.

Корабът нямал повече произшествия до Ванкувър където оставили багажа за злощастния Хенри Бар, след това се насочили към Англия.

Ето е заглавието на оригиналната статия появила се във вестника:


Моряците може да са си мислели, че историята има щастлив край когато са я разказвали на "Western Morning News", но съвсем не е така. След 6 месеца, на 31 януари 1947 параходът се запалва и потъва край Испания. 18 души от екипажа загиват. Ето изрезка от тази новина:


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)