22 септември 2015

Средновековна медицина ефикасна срещу супер-бактерии

"Супер-бактериите" са такива щамове от болестотворни организми, които са развили устойчивост към съвременните антибиотици. Те представляват все по-голям проблем за науката и медицината. Едно откритие обаче може да даде силно оръжие в ръцете на хората в борбата им срещу микробите.

Преди няколко месеца учени от Центъра за биомолекулярна медицина към Университета в Нотингам и един експерт по стари англо-саксонски текстове са успели да възпроизведат средновековна рецепта описана в книгата "Medicinale Anglicum" от девети век.


Това е рецепта за очни възпаления и съдържа чесън, лук, вино и жлъчка от крава. По принцип е известно, че тези съставки имат някакъв минимален ефект към болестотворните организми, но учените били сериозно удивени, колко добре се справили, когато били комбинирани заедно - 90 процента от устойчиви на антибиотици бактерии стафилококи (Staphylococcus aureus) умрели.

Удивително е как средновековните лечители са стигнали до тази подходяща комбинация след като не са имали съвременните лаборатории и научния метод. Само чрез опити и наблюдения са постигнали нещо много ефикасно. Сега е редно учените да прегледат и останали рецепти в книгата - може пък да изскочи още нещо полезно.

Източник

Микроскопска снимка на Staphylococcus aureus:


Няма коментари:

Публикуване на коментар