20 септември 2015

Легендарната река текла някога в пустинята в Арабия

Бедуините в южната част на Арабската пустиня имат легенда за голяма река, а арабска поема от 8-ми век разказва за диви крави пасли край бреговете ѝ.

Възможно ли е някога наистина да е текла голяма река в този пустинно място заемащо площ от 650 000 квадратни километра - една трета от Арабския полуостров? Тук температурите достигат 50 градуса, а общото количество на годишните валежи на квадратен метър е под 3 сантиметра. Нека видим фактите.


На най-ранните карти на Арабския полуостров се виждат две големи реки в южната му част. Едната тече на север и се влиза в Персийския залив, а другата на юг в Арабско море. Тези карти са начертани през 15 век, но те се базират на по-ранна карта, която е дело на Птолемей и е от 2-ри век.


През 20 век редица геоложки изследвания намират коритата на множество праисторически пресъхнали езера в Арабия. Те са датирани на възраст между 7 000 и 13 000 години. Край бреговете им са открити кости от газели, дългороги крави, диви кози. Явно пустинята е била доста различно място преди няколко хиляди години.

Но най-сигурното доказателство, че древната река не е просто легенда, са съвременните сателитни снимки. На тях все още могат да се видят очертанията на древно речно корито в солената долина Сабха Мати (Sabkha Matti).


Сабха Мати е доста по-различно място от останалата част от пустинята. Тръгвайки от Персийския залив, между Катар и ОАЕ, тази равнина се простира няколкостотин километра навътре в пустинята. Тя е покрита с кора от сол и е опасно място за преминаване на хора и камили, защото отдолу дебнат подвижни пясъци. Надморската височина на тази равнина е едва 40 метра.


И климатичните данни подкрепят легендата. Арабският полуостров многократно е преминавал през сухи и влажни периоди. Преди 5 000 години са падали достатъчно валежи, за да се образуват водни басейни и тревна покривка. Явно бедуинските митове пазят спомена за онова време.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)