16 септември 2015

Пауните - мистични птици

Някои животни се свързват с паранормалното - като котките например. Ако говорим специално за птици, това са гарваните и бухалите. Не бях чувал обаче, че и пауните попадат в тази категория. На това обръща внимание Ник Редфърн в статия за "Mysterious Universe", разказите в първо лице в статията са негови. Материалът му започва със следния цитат от книгата " The Dictionary of Phrase and Fable", издание 1898:

Опашката на пауна е емблемата на Злото Око, на постоянно гледащия предател. Историята е такава: Аргус бил главен съветник на Озирис, владетелят на Египет. Когато царят заминава за Индия, той оставя своята царица Айсис на Аргус. Той обаче използвал своите сто шпиони (наречени очи), за да стане толкова силен и страшен, че да може да узурпира властта. Аргус затваря царицата в крепост и се провъзгласява за цар. Бог Меркурий обаче се изправя срещу него, взима го в плен, и му отсича главата. След това обаче богинята Юнона превръща Аргус в паун и му поставя очи на опашката.

Случайно ли е споменаването на пауна в този мит? Има няколко съвременни загадъчни истории в които също присъства тази птица.


През 2004 пътувах за Пуерто Рико заедно с Джон Даунс от "Центъра за фортеанска зоология" - търсехме чупакабра. Там разследвахме известен брой случаи при които митичният звяр бе нападал и убивал пауни. Интересното бе, че чупакабра не бе атакувал никакво друго животно, само и единствено пауните. Защо, така и не разбрахме.

Две години по-късно, през 2006-та прекарах 6 месеца във Великобритания. Тогава точно се бяха появили няколко житни кръга в полето край руините на старинния замък Чартли в Стафордшир (на снимката).


Понеже се намирах на близо реших да намина и да видя кръговете, те бяха от класическия елементарен тип, без рисунки в тях. Най интересното бе, че в центъра на формацията внимателно бяха поставени няколко паунски пера. Други пера бяха разпръснати отстрани на пътя. Идея си нямах защо те са там. Една позната обаче имаше. Джейн Адамс практикува Уика и тя ми каза с конспиративен тон, че перата са поставени там като част от странен и смущаващ ритуал. Целта била да се извика в нашия свят някакъв странен звяр като "фантомна котка", "черно куче" или Бигфут. А на въпроса ми кой точно извършва тези ритуали, Джейн ми каза, че това е окултистка организация пуснала пипала из цяла Великобритания. Истина или не - това бе забележителна история.

През 2012 криптозоолога Нейл Арнолд (на снимката) издава книгата си "Shadows in the Sky" (Сенки в небето). Там описва нещо случило се само няколко месеца след появата на житните кръгове в Стафордшир.


Действието се развива в Източен Съсекс през ноември 2006, за него дори се пише в сайта на Би Би Си. Няколко различни шофьори разказват за внезапната поява на пауни на пътя през които даже автомобилите минават. Когато обаче хората слизат, никъде не намират следи дори от една птица. Властите също разследват съобщенията, но не са намерени нито следи от кръв, нито пера, а те винаги остават когато птица е блъсната от превозно средство. Заговаря се за "призрачни пауни".

Следващата история е от САЩ. Сутринта на 28 юни 2007 пред едно заведение на "Бъргър Кинг" на остров Стален се появява един паун. Изненаданият персонал дава на птицата хляб, който тя яде ентусиазирано. Тогава обаче от някъде изскача един човек, който убива пауна. В последствие се оказва, че това е млад шизофреник, който е спрял да си взема лекарствата. Пред полицията твърди, че е убил смъртоносен вампир. (забележка Г.Б. дали появата и жертвана на пауна не е имала за цел да предотврати убийството на някой човек от персонала?)

Последната история е от щата Уисконсин и е от 2012. В материал на вестника "LaCrosse Tribune" се разказва за това как местни шерифи разследвали съобщение за наблюдение на Саскуоч. Интересното е, че един от тях споменава как през същия ден в околността е имало проблеми с разни пауни. Случайно съвпадение?

Горните истории значат ли нещо или абсолютно нищо? Всичко ли е случайност? Вероятно за всяко животно може да се намерят 5-6 истории с паранормален привкус и да стигнем до извода, че това животно е мистично. Не можем да дадем категоричен отговор, нека следим какви други странни истории ще се появят в бъдеще.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Науката и съвпаденията - част II

Няма коментари:

Публикуване на коментар