15 септември 2015

Книгата на Абрамелин Магът

Книгата на Абрамелин Магът е езотеричен сборник написан през 14 или 15 век. Тя е оформена като биография на човек на име Абрахам, немски евреин живял по това време. Не е ясно до колко е реална личност. Той предава магическите си знания на своя син Ламех и разказва как ги е придобил.

Абрахам започва своят разказ със смъртта на собствения си баща, който преди да умре му дал "знаци и напътствия как да придобие свещената Кабала" (забележка: Кабала е мистична традиция основно свързвана с евреите, но е практикувана и от много хора без еврейски произход, включително и до днес). Следвайки бащиния си завет Абрахам заминава за Майнц където учи под ръководството на равин наречен Мойсей. Учението на равина обаче е изпълнено с неверни неща и недоволен Абрахам тръгва да търси друг извор на знания. Скита се 6 години и накрая достига Египет.

Именно в Египет Абрахам среща Абрамелин Магьосникът, който живее в пустинята край град Араки. Къщата му е била на върха на един хълм ограден от дървета. Абрамелин е описан като учтив и любезен, на възраст няколко века. Той говори за "страха от Бога" и подканя Абрахам да води "добре-подреден живот", предупреждава го за "определени грешки, които човек допуска заради слабост", също така го учи да ненавижда придобиването на богатство.

Абрамелин предава знанията за кабалистичната магия на Абрахам, като преди това последния трябва да обещае, че ще промени начина си на живот, ще се откаже от фалшивите догми и ще живее според законите на всевишния. След като дава това обещание, Абрахам получава от магьосника два ръкописа, които да препише. Освен това Абрамелин иска от своя ученик 10 златни флорина, които да раздаде на 72-ма бедняци в града. Докато Абрахам преписва текстовете, Абрамелин заминава с парите за Араки и се връща след 15 дни. На следващата сутрин старецът заклева Абрахам да отдаде живота си на бога.

Преписаните два ръкописа представляват следващите секции в книгата. В тях са описани рецепти и ритуали, включително един чрез който можеш да говориш с ангела си пазител или да заслепяваш демони. Друга секция съдържа "квадратчета с магически думи", като всяко от тях има някакво предназначение.

Кой точно е автора на тази книга не е съвсем ясно. Някои мислят, че е написана от равина Яков Моелин живял през 14-15 век. Изглежда оригиналът е написан на немски, а едва след това е преведен на иврит. Още от онова време книгата е ценно четиво за всякакви езотерици. През 1897 тя е преведена на английски от британския окултист Самуел Матерс. Това издание (корицата е на долната снимка) служи за формирането на няколко окултни организации като "Херметическия ред на златната зора" и Телема.


Преводът на Матерс обаче е изпълнен с неточности. Една част изцяло липсва, а в една рецепта една съставка е заменена с друга, някои от квадратчетата в които трябва да има думи са празни. Затова през 2006 е издаден нов коректен превод на английски.

Източник 1 и Източник 2

Скептикът в мен се обажда. Проверих в Amazon, в момента изданието на книгата с твърди корици струва 34 долара (без да е включена доставката). От любопитство бих си купил тази книга, но това е твърде висока цена за нещо със съмнителна полза.

Разгледах в интернет какво точно съдържа книгата. Една секция е пълна с рецепти за направата на ароматни масла за ритуали (виж ТУК). Мисля, че от всеки магазин за козметика ще си купя нещо доста по-качествено без опасност да ми зачерви или възпали кожата заради съмнителни съставки.

Друга секция е с магически квадратчета като долното. 


Пишете определени думи в тях, докосвате го и "говорите" с духовете (виж ТУК). Доста съмнителна работа, ако искам да се занимавам с такива неща, мисля, че ще са ми достатъчни и лист хартия и два молива (Чарли, Чарли), и няма нужда да давам 30 долара.

Все пак ако си намеря някое евтино копие на книгата, втора употреба, бих си я взел от чисто любопитство.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Мистичната Шамбала
Едно прокълнато черно огледало

Няма коментари:

Публикуване на коментар