13 септември 2015

Научен екип със снимка на извънземен организъм?

Екип от центъра по астробиология към Университета Бъкингам, Великобритания е излязъл със сензационно обявление - те твърдят, че са заснели извънземен микроорганизъм уловен на 30 километра над Земята в стратосферата. Според ръководителя на екипа професор Милтън Уейнрайт това е доказателство, че извънземни организми живеят в Космоса отвъд пределите на атмосферата, понеже нямало как земни организми да се вдигнат толкова високо, значи трябва да се спускат от горе.В науката от доста време се борят две теории за възникването на живота. Едната, която е почти официална, казва, че животът се е зародил на Земята. Другата, наречена "панспермия", твърди, че е дошъл от Космоса. Според Уейнрайт тяхното откритие дава силен аргумент именно за панспермията.

Имам няколко забележки към тази новина.

Първо, не е напълно доказано, че земни микроорганизми не могат да се вдигнат от въздушните течения почти до границата на космоса. Понякога дори се появяват точно такива сензационни новини, ето една отразена преди една година в "Мистерика" (за нея останаха съмнения, че е просто сензационна измислица):


Второ, в заглавието на оригиналната статия се твърди, че това е "първата снимка" на извънземен организъм. Евтин трик за привличане на интерес. Както писах, не е изключено да е земен микроб стигнал до висините. Много учени оспорват заключенията на колегите си от въпросния екип - може и да е неорганична частица само приличаща на нещо живо. Но дори и да се окаже наистина "извънземно" (нещо което наистина ще е голяма новина), то това няма да е първата подобна снимка. Всъщност екипът на професор Уейнрайт от доста време показва подобни снимки придружени със сензационни твърдения.

Ето една снимка от януари т.г. Частицата на нея е с дебелина на човешки косъм и е уловена на 27 километра в атмосферата. Не ми прилича много на живо същество.


Друго сензационно твърдение на екипа е, че са открили малки сфери от титаний в които има органична материя (виж снимката).


Тези сфери са с диаметър едва 30 микрона и според учените са изпратени от неизвестна извънземна цивилизация с цел "засяване" на живота по годните планети. При достигане на земната повърхност, те се разпуквали и освобождавали микробите.

Източник

1 коментар: