24 август 2015

Науката и съвпаденията - част II

Д-р Бернард Бейтман е учен силно интересуващ се от съвпаденията. Той е започнал с тяхното класифициране което съм представил тук:


В настоящия материал ще стане дума за ползите от съвпаденията.

Д-р Бейтман разказва за един случай от практиката на известния психолог и психиатър Карл Густав Юнг. Млада жена била в неговия кабинет. На Юнг му изглеждало, че нейното търсене на психична промяна е обречено освен ако той не успее да "размекне" нейната рационалистическа обвивка с "някакво по-човешко разбиране". Трябвало му магическо съвпадение. Продължавал да слуша младата жена с надеждата, че нещо неочаквано и ирационално ще се случи. Тя описвала как в съня си получила златен скарабей. Това е вид торен бръмбар, който е бил на особена почит при египтяните, които са правили наподобяващи го украшения.


В същия момент в който жената разказвала съня си, Юнг чул леко потропване по прозореца. Шумът бил предизвикван от едно от онези зелени насекоми известни в България като "майски бръмбар", за който може да се приеме, че имат някаква прилика със скарабея. Юнг взел бръмбара и го показал на жената - "ето го вашият скарабей". Това разчупило преградата между лекар и пациент в ума на жената и спомогнало за успешната психологическа помощ.


Прието е при психотерапевтични сесии психиатрите да не вдигат телефона ако звъни, да не отварят вратата ако се почука и по никакъв начин да не обръщат внимание на външния свят. Юнг излязъл от рутината и така попаднал на съвпадение което в крайна сметка му помогнало. Може би това е и начинът за намиране по-често на съвпадения - излизане от установения "път", от обичайното ежедневие. И евентуално за извличане на полза от съвпаденията.

За източник на този материал е послужила тази статия:

Jung’s Scarab as a Psychotherapeutic Technique

Няма коментари:

Публикуване на коментар