05 август 2015

Арабската Атлантида

Съществуват много истории за изгубени древни градове. Най-популярната е за градът-държава Атлантида (или цял континент според някои). На арабския полуостров има една подобна история - за градът Ирам (още известен и като Ирам на Пилоните), която е толкова популярна, че дори е получила названието "Арабската Атлантида" или "Атлантида на пясъците".


Историята на Ирам е описана в Корана - град с високи постройки, населяван от хора известни като "ад". Те обаче се отвърнали от Аллах и заживели греховен живот. Затова пророкът Худ бил изпратен да ги върне в правия път. Жителите на Ирам се отнесли враждебно към Худ и не се вслушали в думите му. Затова племето ад било наказано - била изпратена пясъчна буря, която продължила седем дни и седем нощи. Когато спряла градът бил изцяло затрупан под пясъка.

От една страна тази история може да се разглежда изцяло като морална притча, но от друга може би почива на някакви реални събития.


В началото на 90-те години на ХХ век, екип воден от Николас Клап (Nicholas Clapp), любител археолог и филмов продуцент, обявява, че са намерили изгубения град Убар, който според тях е идентичен с Ирам. Това откритие е постигнато чрез комбинирането на сателитни данни от НАСА, радари проникващи в земята и др. Екипът идентифицирал стари камилски пътища и ги проследил до точките в които се събирали. Една от тези сборни точки бил един добре известен кладенец в Оман. След проведени разкопки от земята се показала голяма крепост с високи стени и кули. За жалост голяма част от постройката се срутила.


Дали наистина Убар е Ирам на Пилоните споменат в Корана? Възможно е. Някои обаче твърдят, че това не е Ирам, а друг древен град - Оманум Емпориум, отбелязан на картата на Арабия съставена от Клавдий Птолемей през 2 век.

А може би не Убар е Ирам, а е точно обратното - Ирам е Убар, двата израза не са тъждествени, макар и да изглежда така. Може би легендата за Ирам е възникнала, когато в по-късни времена керваните са минавали покрай все още не напълно затрупаните руини на древния град и търговците са се чудили какво се е случило.

Напълно е възможно и двата града да нямат нищо общо. Убар да си е Убар, а истинският Ирам да продължава да стои неоткрит някъде под пясъците...

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Мечът Гоуцзян неподвластен на времето вече над 2000 години
Швейцарски часовник намерен в китайска гробница запечатана от 400 години?
Древната цивилизация Нок в Африка

Няма коментари:

Публикуване на коментар