22 август 2015

Елизабет Батори - чудовище или жертва

Графиня Елизабет Батори се смята за една от най-зловещите серийни убийци в историята. Приписват и се между 80 и 650 убийства на млади жени между 1585 и 1610 година. За тези си престъпления е заточена в Чахтитския замък в днешна Словакия където остава до края на живота си. Историята на графиня Батори става легенда, пресъздава се в множество пиеси, книги и филми. На почит е сред метъл бандите. Често е сравнявана с Влад Дракула и почти е издигната до неговия статут. Въпреки това в последните години се оформя мнението сред редица учени, че всъщност Батори е несправедливо обвинена и е жертва на коварен заговор.


Елизабет Батори (1560-1614) е графиня от уважаваната унгарска аристократична фамилия Батори. Тя е братовчедка на Стефан Батори, крал на Жечпосполѝта (Полско-литовската държава съществувала между 1569 и 1795 г.) и дук на Трансилвания.

Портрет на Елизабет от 1585 година:


На 15 години, тя е омъжена "по сметка" за Ференц Надажди, на 20. Това е типичен за онези години аристократичен брак за свързване на фамилии. Като сватбен подарък Елизабет получава замъка Чахтице, който ще се превърне в затвор за нея в последните ѝ години. Само след три години Надажди става главнокомандващ на унгарските войски като ги предвожда в сраженията срещу турците. През 1604, на 48 години Ференц умира от мистериозна болест или бойна рана. През всичките години докато той е далеч на фронта, а и след неговата смърт, Елизабет Батори се грижи за имотите на семейството и за бизнес делата. Казват, че именно през тези години, тя е започнала да извършва убийства.

Първите сведения за престъпленията на Елизабет Батори се появяват чак през 1729 година, повече от век след смъртта ѝ. в книгата "Tragica Historia" на йезуита Ласло Турочи. Според него графинята отвличала или подлъгвала млади селянки с обещания за добре платена работа в замъка. Вместо това тя ги измъчвала до смърт чрез побои, горене, измръзване и т.н. След това нейните слуги събирали кръвта на девиците в една вана в която Елизабет се къпела, за да запази младостта си.

След тази първа публикация, слуховете и историите се разпространили като лавина. На Батори били приписани вампирски черти - тя хапела жертвите и пиела кръвта им. Разправяло се, че издевателствата на графинята били потвърдени от повече от 300 свидетели, някои от които лично преживели мъченията. Освен това се твърди, че по време на ареста ѝ, били намерени и много физически доказателства като телата на загиналите.

Има различни твърдения за това колко хора Елизабет Батори е убила. Разказва се, че в един дневник воден лично от графинята, били вписани имената на 650 жертви. Къде е този дневник обаче или дали въобще съществува, не е ясно.


Преди да умре, съпругът на Елизабет, Ференц заръчал на Георгий Турзо да се грижи за вдовицата му. Това е бил един важен благородник в двора на унгарския крал, именно той водил разследването срещу Батори.

Твърди се, че заради разнесли се слухове, Турзо предприел това разследване. Събрал "уж" свидетелства от 300 човека и през декември 1610 той лично пристигнал в замъка Чахтице и арестувал графинята. До процес не се стигнало - това щяло да е позор за една уважавана аристократична фамилия, а имотите на Елизабет щели да бъдат конфискувани от краля. Затова Турзо убедил крал Матияш да не съдят и екзекутират Елизабет, а да я заточат в собствения и замък. Тя била затворена в стая без прозорци, с един съвсем малък отвор за вентилация и храна. Тя живяла там 4 години докато умряла на 24 август 1616 г.

Останките от някогашният дом и затвор на Елизабет Батори:


През последните две десетилетия редица историци, най-вече Ласло Наги, оспорват разказаната история. Тяхната теория е, че самият Турзо (на долната илюстрация) е съчинил тези пъклени обвинения, за да сложи ръка на богатствата на Батори и да я ликвидира като политически опонент.


Самият крал Матияш е дължал значителна сума пари на графиня Батори и също е имал мотив да я премахне. Освен това по онова време сред простолюдието в Европа се е ширило поверието, че вдовиците се занимават с вещерство и причиняват бедствията. Каква по-лесна изкупителна жертва от Батори?

Истината за Елизабет Батори е трудно да се узнае. Поради това, че е нямало официален процес, няма и много официални документи. Известно е, че много от "признанията" на предполагаемите помагачи на Батори са изтръгнати с мъчения, след което те са били екзекутирани. Дневникът с имената на жертвите никога не е открит, историците се съмняват, че въобще е съществувал.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Берсерките - яростни войни или полудели наркомани


Няма коментари:

Публикуване на коментар