19 август 2015

Писатели се срещат със свои герои в реалния живот

Това са истински истории в които сякаш изцяло измислени герои създадени от автори на литературни произведения, оживяват в реалния свят.

Алан Мур е популярен създател на комикси. В едно интервю той разказва как веднъж видял един негов герой - мага Джон Константин от поредицата "Hellblazer". Алан бил в едно заведение за сандвичи в Лондон, разказва какво му се случило там:

"Внезапно по стълбите се качи Джон Константин. Изглеждаше точно като него. Погледна към мен, право в очите, усмихна се, кимна почти конспиративно и зави зад ъгъла към другата част на заведението".

Мур се зачудил дали да тръгне след него и да провери лично дали това е неговия собствен измислен герой или да остане на мястото и да довърши сандвича си.

"Аз избрах второто. Мисля, че беше най-сигурно. Не правя някакви твърдения. Просто казвам какво се случи. Странна малка история."

Случайно съвпадение? Дали Алан Мур е видял просто някой обикновен човек приличащ на героя му? Или някой шегаджия си е направил майтап с известния автор на комикси?

Друг човек свързан с поредицата "Hellblazer" е имал подобно преживяване, макар и с герой от друг комикс. Дейв Маккийн пътувал към Сан Диего и чакал да се качи на самолета, когато покрай него преминало момиче облечено като Смъртта от поредицата "Sandman". А в същото време се и разбрало, че някой бил починал на борда на самолета. Между другото може би има рационално обяснение за случая. Дейв отивал на конференция посветена на комиксите, на една от онези прояви наречени comic-con на които често феновете идват облечени като любимите си герои. Може би това момиче приличащо на "Смърт" също е отивало натам.

Следва обаче най-зловещата история. Тя се случила с Доуг Мунч през 70-те години. В своята книга "Mutants and Mystics: Science Fiction, Superhero Comics, and the Paranormal" издадена през 2011, той разказва за този страшен инцидент от миналото му.

Мунч тъкмо привършвал една сцена за книга-комикс свързана с "Планетата на маймуните". В нея участвала една горила на име Брутус, закачулена с черна качулка. Брутус бил нахълтал в дома на един човек, бил сграбчил съпругата му за врата и бил опрял пистолет до главата ѝ. Авторът тъкмо завършил сцената когато чул разтревожените викове на собствената си жена да идват от всекидневната. Втурнал се натам и видял, че един мъж с черна качулка е хванал с една ръка през врата съпругата му, а с другата е опрял пистолет в главата ѝ.

Как точно се е развило действието след това, не се споменава, изглежда все пак е имало добра развръзка. Въпреки това Доуг е поразен и ужасен от съвпадението. Почти се отказва повече да пише. Какво точно се е случило? Видял е бъдещето без да го осъзнава и го е претворил в комикса? Или е повлиял на реалността? Или чисто и просто отново имаме невероятно, но съвсем случайно съвпадение?

Източник

Реакцията ми като прочетох тази статия:

"Тулпаааааа...."

2 коментара: