11 август 2015

Експериментът на доктор Оуен

През 70-те години се провежда един интересен експеримент с още по-интересни резултати. След това той е повтарян няколко пъти като обикновено изходът е бил същият. Въпреки това официалната наука категорично отказва да се занимава с този феномен....защо?

Ръководител на опита е доктор А. Оуен (A.R.G. Owen) от Обществото за психични изследвания в Торонто, Канада. В експеримента участват осем човека като никой от тях не е известен с някакви извънредни психични възможности. Започват да измислят една личност несъществувала в действителност. Наричат го Филип Айлсфорд (Philip Aylesford) и му измислят цяла житейска история. Живял през 17-ти век в Англия, бил женен, но имал любовна афера с друга жена. Самоубил се през 1654 година. Един от членовете на групата дори пътувал до Великобритания и заснел местността в която Филип уж бил живял. Друг член скицирал образа му на картина.

Експериментът продължил с това, че групата се събирала редовно, за да дискутира живота на Филип все едно той е бил истински човек. Много от времето било прекарано в дълбока концентрация, медитация и спиритични сеанси.

След една година редовни сбирки, Филип взел да се "проявява". Започнал с обикновени почуквания и потропвания, които бързо станали да/не отговори. Започнал да дава точни отговори на въпроси свързани с известни исторически събития от неговото време. Скоро Филип започнал да показва по-сериозни способности. Той бил способен на клати и мести масата, която групата експериментатори използвала.

Реални кадри от експеримента:



Доктор Оуен повтаря експеримента няколко пъти с различни групи от участници и успява да създаде: Лилит - живяла през 18 век френска-канадска шпионка, Себастиан - средновековен алхимист, Аксел - човек от бъдещето! Всички "хора" започват много скоро да комуникират чрез почувания. Крайната цел е била създанието не само да може да потропва или да мести масата, а дори да се преобрази визуално - в нещо като привидение. За жалост през 1977 интересът към този тип експерименти е силно намалял и до постигане на крайната цел така и не се стига.

Вдъхновени от тези опити една австралийска група създава след време една измислена личност - 14-годишната Скипи Картман.

Някои ще използват резултатите от тези опити като доказателство, че духове не съществуват - те са само наши собствени създания. Но дори и така - това е забележителен феномен, човешкото съзнание (и подсъзнание) да може реално да се проявява във физическата реалност. Въпреки това "сериозните" учени отказват да се занимават с такива опити.

Източник

Моята реакция, когато прочетох за този опит:

Тулпаааааааа.......

Аз бих организирал такъв експеримент. За жалост той изисква постоянство и свободно време, а май аз съм единствения, който ги има в изобилие.



1 коментар:

  1. бях чел за тибетска тулпа която усилва духовната енергия при медитация и според мен би могла да задържи енергията дотолкова , че създаденото да започне да приема спомени уж са негови и по този начин да се създаде дух на измислен човек .

    ОтговорИзтриване