08 юли 2015

Космически новини

Кометата 67P Чурюмов-Герасименко вълнува научната общност още от миналата година. На 12 ноември 2014 на нея се приземи апаратът Фило пристигнал заедно със сондата Розета. Малко след това обаче връзката с него бе прекъсната. Все пак на 13 юни т.г. Фило отново успя да осъществи кратка връзка. Това не е единственото забележително нещо свързано с 67P. Като се почне от странната и форма и се стигне до откритите от Розета преди седмица около 380 дълбоки ями на повърхността ѝ. Учените предполагат, че тези дупки са се образували по същия начин както дупките на Земята - от кухина под повърхността чийто таван е пропаднал. Което говори за едно - на кометата има пещери! Средно дълбочината на ямите е около 200 метра.Източник

Но изненадите не спират до тук! Няколко астрономи са изказали предположение, че на Чурюмов-Герасименко има живот под формата на микроби! Това изказване се базира на два факта. Първо, част от повърхността и е покрита с тъмна кора богата на органични молекули. Второ, Розета изглежда е засякла в газовете изпускани от кометата, частици наподобяващи вируси.

Много учени обаче са скептични към теорията на колегите си. Според тях температурата е твърде ниска за живот (-70 градуса по Целзий), а наличието на органични молекули само по себе си не значи наличие и на живи организми. За жалост Фило няма уреди с които да провери по недвусмислен начин дали има или няма живот на Чурюмов-Герасименко. Също така в газовете около кометата се развиват какви ли не интересни химически реакции, които може да са довели до това уж да има частици наподобяващи вируси.

Източник

За жалост отново ще останем без точни отговори. Кой е предполагал, че на Фило ще му трябват уреди за търсене на живот? Затова не са и сложили. Макар че ако питат мен при абсолютно всяка космическа мисия трябва да има такива!

А може би слагат такива уреди и просто не ни казват какви са резултатите? Как да си обясним долната новина?

Сондата "Ню Хърайзънс" почти е стигнала до планетата-джудже Плутон. Вече изпраща снимки. На последната се виждат няколко огромни тъмни петна на Плутон.

Една предишна и най-новата снимка (в дясно) на планетата:


Учените не могат да обяснят как така се е получило, че тези тъмни петна са на еднакво разстояние едно от друго и са с еднаква големина (около 480 километра).

Втора загадка. Учените се чудят и защо Плутон и малката му луна Харон са с толкова различен цвят. Вижте ги само:


И най-мистериозното от всичко. След последната снимка на странните петна контактът с "Ню Хърайзънс" се загубва за около 80 минути. Когато го възстановяват, се установява, че апаратът е преминал в защитен режим. Ще отнеме известно време да излезе от него, но докато това се случи няма да се правят нови снимки. Може да се пропусне дори момента на най-близкото прелитане покрай Плутон, който е на 14 юли. Уж специалистите имали резервен план, но ще видим....

Източник

Изгубен контакт или нарочно прекъснат? Дали пак не крият нещо от нас....

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Защо космоса е най-страшното място за среща с паранормалното

1 коментар:

Най-популярни (последни 7 дни)