07 юли 2015

Резултати от експеримента "Психични влияния"

В началото на месец Юни обявих началото на интересен експеримент. Желаещите да участват в него трябваше да записват какво им е настроението за деня. Целта бе да се види дали има някакви (необясними) съвпадения. Примерно дали всички са в добро или лошо настроение в конкретния ден без да има причина за това. И второ - дали след дните с еднакви настроения са се случвали някакви глобални събития т.е. дали има нещо вярно в теорията, че колективно човечеството предусеща големите катаклизми.

Проблеми които възникнаха:

1. Малък брой участници, някои от които само частично записаха какво им е било настроението.

2. Общо взето всеки записваше настроенията си по своя собствена система.

3. Голяма част от добрите / лошите настроения всъщност си се дължат на обективни причини (аз примерно имах разправии с държавни институции). Те изкривяват статистиката, защото не са "необясними".

Ето как реших възникналите трудности.

При малък брой участници е твърде лесно да се получат съвпадения. Затова реших, че ще призная един ден за "съвпадение" ако поне трима човека са отбелязали едно и също настроение за него. Щеше да е хубаво да са поне 5 или 10 човека със съвпадащи настроения, за да зачета деня, тогава щеше да е очевидно, че има съвпадение, но просто нямаше толкова участници в експеримента :)

Различните системи ги уеднаквих. Основно те се деляха на такива с думи (добро, лошо, никакво, отлично) и с числа (от 1 до 10). Реших, че ще работя само с три категории на които съответстват следните числа:

Лошо - от 1 до 4

Средно - 5 или 6

Добро - от 7 до 10

Така вече можех да проверя дали има съвпадения.

За третия проблем нямаше какво да направя освен да разчитам на това, че "необяснимите" фактори оказват по-голямо внимание отколкото предполагаме. Примерно, лесно мога да кажа, че настроението ми е било "лошо" поради това, че примерно съм загубил малка сума пари или обратното - че ми е било добро, защото съм постигнал някакъв добър резултат в нещо или съм прочел много добра книга. Обаче тези неща и друг път ми са се случвали, но настроенията ми са различни. Не за първи път губя пари, но понякога просто махвам с ръка, а друг път ми става много кофти. Защо? И защо при почти едни и същи положителни събития понякога настроението ми се подобрява, а друг път не? Дали "необяснимите" фактори имат отношение?

И така, след като премислих горните проблеми, пристъпих към анализиране на резултатите.

Брой дни в които настроенията поне на трима човека съвпадаха: 6

Това малко ли е или е много? Първоначално реших, че не е малко, но после размислих - не е достатъчно, за да се каже, че надхвърля вероятността за случайно съвпадение. Така, че експеримента (поради ограничеността си?) не можа да докаже, че се случват необясними съвпадения в настроенията на различни хора.

А до колко тези "съвпадения" имат връзка с някакви последвали събития от реалния свят? В началото на месеца помислих, че ще мога да хвана такава връзка понеже на 2-ри бях в необяснимо лошо настроение, а малко по-късно разбрах, че в Китай е потънал кораб с 457 души на борда. Но в дневниците на никой друг не видях да е отбелязан този ден като "лош". А през месеца се случиха и други лоши събития, но тогава си бях в нормално или добро настроение. Има и друг проблем - не всички новини се отразяват от медиите, добрите дори още по-малко, защото не трупат рейтинг - друго е да пишеш за убийства и бедствия. Как да знаем дали в ден в който има "съвпадение" на добро настроение наистина се е случило нещо добро от голяма величина или не? Примерно някой учен да е направил пробив, който ще доведе до откриване на технология за безплатна енергия за целия свят...

Заключение: експериментът не доказа, че се случват необясними съвпадения в настроението на големи групи от населението. Това обаче по-скоро се дължи на малкия обхват. Бих повторил някога отново този експеримент в по-голям мащаб стига да ми се отдаде възможност.

1 коментар:

  1. Интересно изследване. Много хора не се замислят за колективната воля. Питали ли сте се някога какво е накарало маймуните от различни области на света да белят бананите, а да не ги ядат с кората? Те нямат съвременни телефони, нямат имейл, сателити, за да си пращат съобщения.
    Казват, че именно колективната мисъл води до изцеление, когато всички се молим за едно и също нещо. Да не забравяме, че мисълта има форма.
    Правени са експерименти с вода. Чаша с вода, над която са говорени негативни неща, и чаша с вода, която е поела положителни думи. Структурата на водата в двете чаши е била различна.
    Така, че това, което чувстваме, говорим и мислим се отразява на нас и на хората около нас.

    ОтговорИзтриване