05 юли 2015

Нещо вярно в астрологията

Според статията в Уикипедия:

Астрологията е псевдонаучно схващане, че разположението на небесните тела (най-вече планетите от Слънчевата система) е свързано със случващото се в човешкия свят, индивидуално и колективно. Разположението на небесните светила в деня и часа на раждане на даден човек, се нарича хороскоп. На базата на хороскопите, астролозите правят предвиждания за съдбата на дадения индивид.

Аз не вярвам, че небесните тела имат някакво влияние върху нас, освен ако примерно голям метеорит не ни бухне по главата, тогава влиянието ще е огромно за цялата планета. И все пак се оказва, че поне във втората си част, че това кога си роден има значение за живота ти, астрологията изглежда има известно право. Поне за това говори научното изследване на Николас Татонети (Nicholas Tatonetti) от Медицинския център към Колумбийския университет.

Резултатите от проучването на Татонети са публикувани в авторитетното научно издание "Journal of the American Medical Informatics Association". Изглежда има зависимост между това в кой месец си роден и към какви болести си в по-голяма степен предразположен. Ученият обаче не твърди, че тази зависимост се дължи на планетите (както би казала астрологията), дори не прави предположения на какво може да се дължи, просто изтъква какво е видял в статистическите данни.

Екипът на Татонети е проучил базата данни с постъпвалите в медицинския център пациенти за период от 14 години назад. Проучвали са за 1688 различни медицински състояния и болести. От тях при 55 се е проявила силна тенденция да се развиват при хора родени в определени месеци. При останалите 1633 заболявания не си е проличала такава връзка, при тях е без значение кога болният е роден. Но дори да са само 55 тези имащи връзка с датата на раждането, това пак не е малко! Данните говорят, че има някаква корелация, а не става въпрос за случайно съвпадение. Голяма част от тези 55 заболявания и състояния са сърдечни.

Ето какво казва самият Татонети:

"Не само бе изненада, че никой не е изучавал връзката между сърдечните заболявания и рождения месец досега, но ние намерихме не една, а няколко зависимости със същата тенденция - увеличен риск от сърдечна болест за родените в края на зимата и началото на пролетта. Това предполага механизъм на свързаност, но ние не знаем все още какъв е той."

Краят на зимата и началото на пролетта? На мен ми се струва, че по-скоро е свързано със сезоните, а не с космическите тела над нас.

Една интересна подробност - изглежда Николас Татонети е доста ексцентричен тип, на него е кръстена цяла лаборатория в медицинския център в който работи.

Източник

Астрологията е права за това, че има значение кога си роден, но не е права, че планетите имат нещо общо с това какво ще ти се случи.

Визуална репрезентация на изследването на Татонети:


Няма коментари:

Публикуване на коментар