28 юли 2015

Хипотетични форми на живот: Метаногени

Като цяло се предполага, че един потенциален извънземен живот ще е подобно на нас базиран на въглерода. Редица учени обаче имат алтернативни теории. Започвам нова поредица статии в които ще покажа някои от тези теории.

През 2005 Хийтър Смит (Heather Smith) от Международния Космически Университет в Страсбург и Крис Маккей (Chris McKay) от изследователския център "Амес" на НАСА излизат с публикация в която спекулират върху възможността за съществуване на живот базиран на метана. Тези същества са наречени "метаногени" (methanogens). Едни такива създания биха консумирали водород, ацетилен и етан и биха издишали метан вместо въглероден двуокис.

Това би им позволило да живеят на ледени светове като Титан, спътника на Сатурн. Също като на Земята, атмосферата на това космическо тяло е съставена основно от азот, но има и метан. Титан е и единственото друго място в Слънчевата система в което има течаща течност на повърхността - реки и морета от етан и метан. Забележка: на Титан освен това съществуват подземни водни басейни, както и на друг спътник на Сатурн - Енцелад, и на юпитеровата луна Европа. Течностите се смятат за задължителни при молекулните взаимодействия на органичния живот. Повече внимание се обръща на водата, но е възможно такива функции да изпълняват и етана и метана.

През 2004 съвместната мисия между НАСА и ЕСА - Касини заснема Титан, един свят с температури от порядъка на -179 градуса по Целзий. Там водата е твърда като камък, а реки от метан текат през големи равнини и се вливат в езера по полюсите.


През 2015 екип от химически инженери и астрономи от университета в Корнел създават теоретична клетъчна мембрана от малки органични азотни съединения, тя би могла да функционира в течния метан на Титан. Учените кръстили теоретичната си клетка "азотозома" (azotosome), тя има същата стабилност и гъвкавост като земната липозома. Най-обещаващото такова молекулно съединение е акрилонитрилната азотозома. Акрилонитрилът е безцветна отровна органична молекула използвана в акрилни влакна, смоли и термопластмаси, засичана е в атмосферата на Титан.

Тази теория открива нови големи възможности за търсенето на извънземен живот. Не само, че може да има такъв на Титан, но потенциално той може да бъде засечен чрез наличието на водород, ацетил и етан на повърхността. Такива планети с доминирана от метана атмосфера може да съществуват както в системи подобна на нашата, така и около червени джуджета. Ако през 2016 НАСА изстреля апаратът "Titan Mare Explorer", през 2023 ние може да научим повече за Титан.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар