27 юли 2015

Робот преминава тест за самоосъзнаване

Учени от Политехническия институт Ренселеър в Ню Йорк са създали три робота, които са били подложени на тест подобен на класическата гатанка за тримата мъдри мъже. И един от роботите е минал успешно теста.

Във въпросната гатанка се разказва за един цар който си търсел съветник. Той извикал тримата най-мъдри мъже в царството си и им обещал, че ще ги подложи на честна и равностойна надпревара в която победителят ще стане негов придворен съветник. Помолил ги да седнат в кръг един срещу друг и им казал, че на всеки от тях ще постави синя или бяла шапка. След това минал зад гърбовете им и им нахлупил по една шапка, така че всеки можел да види какви са шапките на другите двама, но не и неговата собствена. Първият от мъжете, който се изправел и кажел какъв е цвета на неговата шапка, печелел състезанието.

Селмер Брингсйорд (Selmer Bringsjord) поставил трите роботчета в подобна ситуация. На две от тях бил изключил възможността да говорят. След това ги попитал и трите кой от тях все още може да говори. И трите робота се опитали да кажат "не знам", но само един от тях успял. След като обаче чул собствения си глас, този робот казал "съжалявам, вече знам".

Понеже и трите робота са програмирани по един и същи начин, технически и трите са преминали теста за самоосъзнаване.

Този тест може да звучи като доста лесна задача за човек, но не и за робот. Първо машината трябва да може да чуе въпроса и да го разбере, след това когато чуе собствения си глас да казва "не знам", трябва да може да разпознае гласа си. И накрая трябва да свърже новите данни със зададения въпрос и да стигне до заключението, че той не е с изключен говор.

Логическите задачи изискват елемент на самоосъзнаване. Ако в горния пример робота само е установил, че някой говори, той пак не би отговорил, че знае кой, ако не бе осъзнал, че той самия е това. За да са още по-полезни в днешното общество, роботите трябва да могат да преминат много подобни тестове. И може би в един момент ще имат създание като нашето....

И накрая може би се чудите какъв е отговора на загадката за "тримата мъдри мъже"? Подсказката се съдържа в думите на царя - единствената надпревара, която е "честна и равностойна" е тази при която и на тримата слага шапки в един и същ цвят.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар