26 юли 2015

Берсерките - яростни войни или полудели наркомани

Берсерките са били викингски войни, последователи на бог Один, биещи се с изключителна ярост. Те били трудни за контролиране дори от водачите на викингите и вдъхвали неописуем ужас на противниците си.


Често покривали телата си с кожи от вълци или мечки. Дори се предполага, че е възможно самата дума "берсерк" да идва от "мечо палто" на старонорвежски.


Преди битка те надавали смразяващи кръвта викове и позволявали на яростта да ги обземе. Някои гризели щитовете си в налудничав пристъп. Много от тях обаче въобще нямали щитове, ризници или каквито и да било средства за предпазване. Така тялото им било по-свободно да се движи. Едно от предпочитаните оръжия била двуръката брадва с която разсичали всичко наред.

По време на такъв пристъп берсерките са загубвали почти напълно разсъдъка си. Изпадали са в състояние в което не са правели разлика между свои и врагове, като са издавали животински ревове и звуци и атакували с голяма ярост всичко, което се изпречи на пътя им — хора, животни или дори предмети, без да обръщат внимание на нараняванията, които получават. Друга характерна черта на състоянието „берсеркски пристъп“ е демонстрацията на изумителна почти свръхестествена сила.

По време на война берсерките били ценни бойци. Те били използвани като острие, което да направи пробив във вражеските редици или да внесе тотална паника. В моменти на пристъп обаче често берсерките са атакували приятели и съюзници и никакъв морал не е бил фактор при тях. Също така създавали много проблеми по време на мир. Банди от берсерки нападали и избивали мирното население. Затова те не са били уважавани членове на обществото. През 1015 г. били обявени извън закона и до 12 век берсерските банди почти напълно изчезнали.

Има различни теории на какво се е дължало това им поведение по време на бой. Според някои те сами се вкарвали в това състояние на ума и давали воля на яростта си. Други считат, че може би са имали някакви психични отклонения. Твърде вероятно е поне някои от тях да са били наистина луди.

Някои изследователи смятат, че те са употребявали психотропни вещества преди битка. Възможно е този ефект да се е получавал при консумиране на "Bog myrtle", едно растение виреещо в Скандинавия.

Има и паранормално обяснение. Според него, берсерките са били обладавани от духове на животни и преди битка дори сами са ги допускали в телата си.

Източник 1

Източник 2

Няма коментари:

Публикуване на коментар