23 юли 2015

Странните звуци на Йелолстоун

Американския национален парк Йелолстоун обхваща територия от близо 9000 квадратни километра в която се намират гори, открити тревни пространства, планински възвишения, езера, реки и каньони. По-голямата част от парка се намира в щата Уайоминг, но също и в Монтана и Айдахо. Основан е през 1872 година и е един от най-популярните паркове в Северна Америка. Привлича хората с невероятните природни гледки, геоложки забележителности като гейзера Олд Фейтфул и дивата си едра фауна от мечки, вълци, бизони и лосове.


Тук се намира и едноименното езеро Йелолстоун, което е едно от езерата с най-голяма надморска височина в Северна Америка. Именно от тук и от друго близко езеро - Шошон, тръгват историите за странните звуци на парка.


За първи път звуците са описани "черно на бяло" през 1872, същата година в която и парка е основан. Северноамериканските индианци обаче вероятно са ги чували от столетия. Описанията на тези звуци варират, някои ги описват като бръмчене или виене идващо от самия въздух. Други са ги описвали като удрящи се един в друг метални кабели, като рояк пчели, ефирна органова музика, подръкване на арфа, пляскане в унисон на стотици птичи крила и дори шепот. Обикновено звуците се чуват в ясен безветрен ден, често посред зима, обикновено между ранните утринни часове и 10:00. Продължават около 30 секунди. Чулите ги най-често разказват как първоначално са били едва доловими звуци, постепенно обаче нарастващи по сила до почти оглушителни и внезапно изчезващи. Понякога са описвани като сменящи посоката си и движещи се бързо по небето. Често създават усещане за безпокойство и дори страх.

Колкото и да търсих в интернет обаче, не можах да намеря легитимен запис на тези звуци.

Снимка на езерото Йелолстоун:


Още от самото начало започват да се появяват редица теории за произхода на тези странни звуци. През 1930 г. един метеоролог предполага, че температурните инверсии имат нещо общо. Топлия въздух отгоре в комбинация с по-хладкия над повърхността на самото езеро може би причиняват някакъв "звуков мираж" и далечни звуци като например от гейзерите се усилват и чуват наоколо. През същата година в списанието "Popular Scientist" се появява друга теория според която звуците от леки земетресения някак си се усилват в плетеница от подземни пещери и стигат до повърхността.

През 1937 естествоизпитателя Нийл Майнер говори за спускащ се от близките планински върхове въздух, който се завихря в гигантски въртопи, според него това причинява звуците.

Различни други теории дават обяснения свързани с птичи ята, вулканична активност, статично електричество, вятър отразен от близките назъбени ледници, гейзерите, някакво въздушно ехо, рудни залежи, радио трансмисии....Една конспиративна теория дори твърди, че звуците са причинявани от скрити телеграфни линии.


Има и немалък брой паранормални обяснения. Според някои това са духовете на удавилите се в езерото. Йелолстоун има не малко призрачни истории - примерно твърди се, че край гейзера Олд Фейтфул се появява духът на малко момче.

Други смятат, че тук някога е съществувала древна развита цивилизация, чиито устройства продължават да действат. Някои пък смятат, че звуците са дело на някакъв живеещ в района интелект, който е отвъд нашето разбиране.

Има и такива според които звуците се причиняват от невидими НЛО летящи наоколо.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар