17 юли 2015

Калифорнийската гризли мечка - един от "обикновените" криптиди

Криптозоологията е пълна с какви ли не фантастични създания - зайци размахващи брадви, летящи същества със светещи очи, китове живеещи в планините....Често обаче се забравя, че има и съвсем "обикновени" и "скромни" криптиди, които не са надарени с невероятни способности. Някои криптозоолози като Лорен Колман наблягат само на тях и дори се сърдят ако намесваме паранормалното. В тази статия ще разкажа за едно обикновено същество - калифорнийската гризли мечка.

Тя е реално съществувало някога животно, което обаче е изчезнало. Защо тогава я наричат криптид? Защото някои изследователи мислят, че все още съществува! Докато това обаче се потвърди от науката, тя ще е предмет на криптозоологията, а не на сериозната наука.

Калифорнийската гризли мечка е подвид на Американската гризли. От името и се вижда, че е населявала основно земите попадащи в днешния щат Калифорния и като всички други видове гризли, има златисти или сиви връхчета на космите от козината. Един запазен препариран екземпляр:


Калифорнийската гризли за първи път е описана в документ от 1769. През следващия век и половина, тя е едновременно и символ на Калифорния и напаст за заселниците. Днес в борсата има изрази като "мечки" и "бикове" характеризиращи различни видове търговци на акции, изразът обаче идва от 19 век, когато е било честа гледка калифорнийска мечка да се бие с дългорог бик. Изходът от схватката не е можел да се предвиди.

Калифорнийската гризли присъства на знамето на Мечата република, името с което Калифорния е популярна докато е независима държава. Когато се присъединява към САЩ, знамето става знаме на щата.


Фермерите не са доволни от това, че мечките нападат добитъка и почват да ги избиват. Именно това е и причината този подвид да изчезне. Официално последната застреляна Калифорнийската гризли мечка е убита през август 1922. Твърди се, че през 1924 била забелязана друга, която избягала от хората. Днес в Калифорния има само черни мечки, които са различен вид от гризлитата.

Дан Ганон (Dan Gannon) е сериозен изследовател занимавал се с така наречения "Флоренски човек" - вид от род Хора (Homo), останки от който са открити през 2003 г. на остров Флорес, Индонезия. Тук обаче ще стане въпрос за една друга тема с която се е занимавал Ганон, а именно калифорнийските гризлита. Той смята, че е възможно те да са оцелели и до днес, единствено са с по-малки размери от някогашните Гризлита и така се сливат с популацията на местните черни мечки. Има хора, които твърдят, че са виждали кафяви мечки (като гризлитата) в близост до земите си. Това не е съвсем сигурен признак понеже черните мечки въпреки името си могат да са на цвят освен черни, също и кафяви, а в някои редки случаи дори бели.

Има обаче и други признаци които отличават гризлитата от черните мечки. Калифорнийските гризли мечки нямат раменни гърбици, а черните мечки имат. Освен това имат различия и при лапите. На долните снимки е заснета една неидентифицирана мечка, която има доста признаци характерни за Калифорнийската гризли мечка, единствено е доста по-малка като размер, но може би видът е еволюирал така, за да избегне загиването.

Ако се установи, че Калифорнийската гризли съществува и днес, това ще е поредното доказателство, че видове смятани за изчезнали успяват да оцелеят. А също ще е потвърждение, че криптозоологията трябва да се взема на сериозно....

Източник 1

Източник 2

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Вампирът от Блейдънбъро

Няма коментари:

Публикуване на коментар