03 юли 2015

Човекът-плъхояд от Грийнок

Шотландският град Грийнок има своя градска легенда. Наричат го "катман" (catman) което значи "човекът-котка", но нищо котешко няма в него. Той се спотайва в тъмните алеи на града и плаши децата. Има черно лице и светещи очи, поне според легендата. Плъхоядът е забелязван от жителите на града от десетилетия, изпълзява изпод коли и автобуси и често носи убит плъх в устата си.

Отминалата слава на Грийнок е свързана с корабостроенето. Легендата за човека-плъхояд е свързана именно с тази част от историята на града. Според легендата Катман е руски моряк, който е бил изоставен тук. Бездомен и криещ се от хората, той започнал да се храни с каквито животни успее да хване. Първите разкази за него се появяват през 70-те години на ХХ век, когато корабостроителната индустрия започва да запада. По това време децата започват да се плашат взаимно и да се предизвикват да влязат колкото се може по-навътре в един изоставен железопътен тунел близо до неговата "бърлога".


Всъщност "катман" е професия която е съществувала в корабостроителницата. Компаниите са наемали някой, който да се грижи за няколко котки, които да ловят плъховете. Дали пък настоящият Катман някога не е бил такъв работник? Може би дори се е знаело кой точно е този човек. Бързо обаче той се превръща в местен мит. Хората го виждат от време на време през 80-те и 90-те години, дори му оставят храна или чаша чай край бърлогата му.


Катман обаче придобива истинска популярност в новата ера на мобилни телефони и Интернет. Преди няколко години се появява видео на което се вижда как той се влачи по земята с плъх в устата. Тези кадри се разпространяват като горски пожар в нета, дори един национален всекидневник подема историята. На видеото човекът е напълно мълчалив. Появява се версията, че някога местна банда гангстери му е счупила краката и му е отрязала езика. Въпреки незавидното си състояние Катман вдига палец за поздрав към снимащия.


Заедно с кадрите веднага се появява и обществено възмущение - как е възможно човек да бъде оставен в такова състояние? Хората изискват местните социални служби да се заемат със случая. Някои хора обаче казват, че въпросният човек е бил прибиран в различни болнични институции преди, но не му е харесвало там и е предпочитал живота на улицата.

Днес на Катман има посветена цяла страница във Фейсбук където хора споделят за срещите си с него. Има и такива които спекулират, че тази история не е истинска, а е модерна градска легенда. Вероятно смятат, че кадрите с Катман всъщност са фалшиви - някой нарочно се е направил на него специално за снимките.

Последната новина е, че Катман е прибран в болница (отново?). Дали най-накрая ще се разбере каква му е истинската история?

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Халюцинации сред здравите хора - не са чак такава рядкост

Няма коментари:

Публикуване на коментар