20 юли 2015

2000 златни спирали намерени в Дания

Откриването на злато край малкия датски град Бослюне на остров Шеланд не е изненада, в местността са намирани много златни предмети от бронзовата епоха. Изненада е обаче формата на новооткритите артефакти - спираловидна.

Остров Шеланд е истински рай за археолозите, той се е явявал кръстопът където са се срещали различни култури. Тук са намирани викингски бижута на 1000 години, както и останките от цяла викингска крепост. Новото откритие е доста по-старо обаче, предполага се, че спиралите са създадени около 900 г. пр. н.е.


Изглежда спиралите са били поставени в дървена кутия покрита с кожа, тя обаче почти изцяло се е разпаднала.


Какво е било предназначението на тези спирали? Учените не са напълно сигурни. През бронзовата епоха на изключителна почит се е радвало Слънцето, нашето светило е било почитано като бог. Златото със своя блясък често пъти се използва като негов символ. Възможно е древните жреци да са украсявали облеклата си с тези спирали.


Източник

На мен лично тези "спирали" ми приличат просто на стружки останали при обработката на по-големи златни парчета. Но това не е възможно, едва ли в древността са имали стругове....


1 коментар:

  1. Анонимен20 юли, 2015 17:20

    :) Не може да са стружки ,защото щяха да са с различна големина и размер ,колкото и да приличат на такива :) Може би са заготовки за нещо ( украса в бита или пък с технически цели - знае ли човек кой ги е правил :) ) Най вероятно според мен така са излети за по лесно рязане в последствие в различни грамажи.Златарите например останалото злато го изливат и пресоват на пластина.По цвета си личи ,че е чисто злато 24 карата.Тогава не са го смесвали като сега с други метали на половина.ЧУДЕСНА НАХОДКА ммммммммм :)

    ОтговорИзтриване